Araştırma Görevlisi Olma Şartları 2024-2025 | Araştırma Görevlisi nasıl olunur? - Şartları Neler

Araştırma Görevlisi Olma Şartları 2024-2025 | Araştırma Görevlisi nasıl olunur?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Araştırma Görevlisi Olma Şartları 2024-2025 | Araştırma Görevlisi nasıl olunur?
07 Aralık 2019
1.640 okunma
Araştırma Görevlisi Olma Şartları 2024-2025 | Araştırma Görevlisi nasıl olunur?

Yükseköğretim kurumlarındaki araştırmalar, incelemeler ve deneyler için yardım eden kişiler araştırma görevlileridir. Aynı zamanda yetkililerce bu kişilere başka görevler de verilmektedir. Öğretim yardımcıları olmak için başvuru yapmak isteyen adaylar araştırma görevlisi olma şartları kapsamında koşullara uygunluk taşımalıdır.

Araştırma Görevlisi Kimdir?

Araştırma görevlisi, yükseköğretim kurumlarında öğretim yardımcıları olarak çalışan kişilerdir. Kendi içlerinde de iki türlü araştırma görevlisi vardır. Bir fakülte veya yüksekokula en fazla 3 yıl için atanan araştırma görevlileri bulunmaktadır. Görev süreleri uzatıldığında atamaları yeniden gerçekleşmektedir.

İkinci kategoride yer alan araştırma görevlileri ise lisansüstü eğitim süresinde yüksekokul kadrosuna atanmış olanlardır. Lisansüstü eğitimleri devam ettiği sürece okul kadrosunda araştırma görevlisi olarak çalışırlar. Eğitimleri bittiğinde kadrodan çıkartılmaktadırlar. Araştırma görevlisi olma şartları yerine getirilerek ilanlara başvuru yapılabilmektedir.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma Görevlisi Olma Koşulları 2022-2023

Araştırma görevlisi nedir? ile ilgili olarak temel bilgileri verdikten sonra koşullarından aşağıda maddeler halinde bahsedilmektedir:

  • Araştırma görevlisi olmak için 2018 yılı öncesinde 35 yaşını doldurmamış olma şartı bulunmaktaydı ancak şu an için bu sınır kaldırılmıştır
  • ALES sınavından en az 70 puan almış olmak gereklidir
  • Yabancı Dil Sınavı’ndan yani YDS’den en az 50 puan almak gerekmektedir. Ayrıca eş değer bir sınavdan da aynı puanı almak yeterlidir
  • Koşullar tüm devlet ve vakıf üniversiteleri için geçerlidir

Araştırma görevlisi olmak için üniversiteler tarafından yayınlanacak olan Araştırma görevlisi ilanları takip edilmelidir.

Araştırma Görevlisi Kadrolarına Nasıl Başvurulur?

Üniversitelerdeki kadro ihtiyaçlarına göre araştırma görevlisi için ilanlar verilmektedir. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın resmi web sitesinden Akademik Kadro İlanları görüntülenebilir.

Araştırma görevlisi başvurusu 2022-2023 için bu kadro ilanlarını inceleyerek yüksek lisans, doktora veya lisans gibi kriterlerin de sizin için uygun olması durumunda ilanda belirtilen yere, istenilen belgelerle başvuruda bulunabilirsiniz.

Her üniversite için ilan kriterleri değişebilmektedir. Bu nedenle ilanları dikkatlice incelemeniz gerekir. Araştırma görevlisi olma şartları size uygunsa başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma Görevlisi Başvurusu için Gerekli Belgeler 2022-2023

Araştırma görevlisi olma şartları 2022-2023 kapsamında adaylardan istenen bazı belgeler ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının fotokopisi
  • Lisans diploması veya ilandaki özel şartlara göre yüksek lisans veya doktora diploması
  • Lisans transkript belgesi
  • Özgeçmiş ve fotoğraf

Transkript ve diplomanın aslı veya onaylı sureti teslim edilmelidir. Aksi takdirde başvurular geçersiz sayılmaktadır.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları

Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Araştırma görevlisi maaşları ortalama olarak 4.000-5.000 TL arasındadır ancak bu durum üniversiteye ve şehirlere göre değişkenlik göstermektedir.  Araştırma görevlisi olmak için yapılan başvurulardan sonra özellikle adaylarda belli başlı özellikler ön plana alınmaktadır. Bunlardan biri not ortalamasının 3’ün üzerinde olmasıdır. Mezuniyet notu araştırma görevlisi olmak için yapılan değerlendirmelerde %30 kadar bir paya sahiptir.

Daha yüksek ALES puanı almak da araştırma görevlisi olmak için ön sırada değerlendirilen koşullardandır. Araştırma görevlisi olma şartları için uygun olan adaylar sınavlardan yüksek not almaya önem vermelidir.

PEARSON, TOEFL puanları YDS sınavına girmeyenler için kullanılabilmektedir. Bu sınavlardan mutlaka iyi bir not almak aday için oldukça faydalı olacaktır.

İyi bir okulda araştırma görevlisi olmak için lisans mezuniyetinin ardından hemen bir yüksek lisans eğitimi almak etkilidir. Tezli yüksek lisans yapma bazı üniversitelerde araştırma görevlisi olmak için gereklidir.

Seçtiğiniz yüksek lisans alanının mezun olduğunuz alanla ilgili ve bağlantılı olması önemlidir. Değerlendirmeler yapılırken yüksek lisans eğitimi almak bu anlamda faydalı ve güçlendirici olacaktır. Akademik alımlar üniversitelerin cari kadro alımları şeklinde yapılmaktadır. İlanları güncel olarak takip edebilir, başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Araştırma Görevlisi Nasıl Atanır?
Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.
Lisans Okurken Araştırma Görevlisi Olunur Mu?
Araştırma görevlisi olmak için lisans mezunu olmak yeterlidir. YÖK’ün web sayfasındaki ilanlarda araştırma görevlisi kadrosu için gereki şartlarda kimi zaman yüksek lisans yapıyor olmak, yüksek lisans yapmış olmak, doktora yapıyor olmak gibi şartlar konulabilir. Bu kadrolara lisans mezunu birisi olarak başvuramazsınız.
Araştırma Görevlisi İçin YDS Şart Mı?
YDS’den en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Araştırma Görevlisi Ne Mezunu?
Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurmak için asgari şartlar sadece lisans mezunu olmak ve 35 yaşını doldurmamış olmaktır. Ancak, her üniversite araştırma görevlisi kadrosu ilan ettiğinden bir özel şart belirlemek zorundadır.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/ogretim-gorevlisi-olma-sartlari-2021/

https://sartlari.com/yuksek-lisans-sartlari/

https://sartlari.com/anlatimli-aciklamali-bebek-orgu-modelleri/

https://sartlari.com/itu-yuksek-lisans-sartlari/

https://sartlari.com/polis-olma-sartlari/