Dua Okurken Esnemek - Şartları Neler

Dua Okurken Esnemek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Dua Okurken Esnemek
06 Kasım 2021
830 okunma
Dua Okurken Esnemek

Dua okurken esnemek, çoğu zaman istenilmeyen bir şekilde gerçekleşir. Ancak herhangi bir kişi sizin adınıza dua okurken esnemeye başladığı zaman bu durum nazar olarak halk arasında kabul edilir. Namazda ya da namaz dışında ağız açarak esneme, belirli kimselere göre mekruk olarak bilinir. Esnemek midenin dolu olmasından kaynaklanabilir ya da çoğu zaman bedenin ağırlaşmasından meydana gelen bir durum şeklinde de ifade edilir. Dua okurken istenilmeyen bir anda esnemeye başlanıldığı takdirde dudağın ısırılmasıyla bu duruma engel olunmaya çalışılması gerekir. Tercihan namazda dua okunduğu esnada esnemeye başlanıldığı zaman, elle ağız kapatılmalı. Dua okurken esnemek için çeşitli hadisi şerifler bulunur. Bunlar Allahu Teala’nın esnemeyi sevmediğii esnerken ağzın kesinlikle kapatılması gerektiğine dair etmenlerdir. Dua okurken esnemenin uzatılması kabul edilmez. Belirli kesimlerden hazır olarak kabul edilse de, belirli kesimlere istenmeyen bir şekilde gerçekleşen durum olarak da yer edinir. Esnemek kalabalık bir yerde dua okunurken gerçekleştiği takdirde şeytandan gelen bir durum şeklindedir. Gerçekleştiğinde önlemek adına direkt olarak ağız kapatılmalı ya da yutkunup dudak ısırıldığı takdirde esneme önlenir. Geğirmek, esnemek, dua edilirken aklın başka bir şey düşünmeye kayması gibi çeşitli etmenler şeytandan gelir. Bunların önlenebilmesi için hem kalp hem de beyin duaya odaklanmalı. Esneme yemekten sonra oluşabilecek bir durum şeklinde de ifade edilir. Bunun önlenmesi için de mide tamamen hazmedilip, ardından duaya durulmalı.

Bir insan surekli neden esner?
Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.
Esnemek neden günah?
Normal şartlarda esnemek iradi olan bir davranış biçimi değildir. … Namazda ve namaz dışında, ağzını açarak esnemek mekruhtur. Dudağı ısırarak mani olmaya çalışmalıdır. Böyle yapamayan, namazda kıyamdayken sağ elin; diğer rükünlerde ve namaz dışında ise sol elin arkasıyla ağzını kapatmalıdır.
Sürekli esneme nasıl geçer?
Esnemeyi bastırmak için yavaş yavaş yudumlayarak soğuk su için. Su içmek vücudu canlandıracak ve esnemeyi bir süreliğine durduracak. Esneme hissi geçene kadar birkaç kez, burundan alıp ağızdan vermek suretiyle nefes alıp verebilirsiniz.
Çok esnemek ne anlama gelir?
Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.
Insan esnerken neden gözünden yaş gelir?
Bilimsel araştırmalar neticesinde, esneme sırasında ağzımızın genişçe açılmasıyla gözlerimiz kapanma noktasına gelir ve göz çevresindeki yüz kasları kasılarak gözyaşı bezleri üstünde basınç oluşturur. Basıncın etkisiyle, daha sonra kullanılmak üzere bekletilen gözyaşı göze doğru akmaya başlar.

İlginizi Çekilebilir;

Namazda Okunacak Dua Sırası 

Rükuda Okunacak Dua

Sevdiğinin Araması İçin Dua Denenmiş