Emeklilik Şartları 2023-2024 | Emeklilik yaşı HESAPLAMA
Özel sektörde ya da kamuda çalışıyorsanız eğer, emeklilik şartları hakkında bilgi sahibi olmanız halinde başvuru yapabilirsiniz. Devlet tarafından belirlenen yaş, prim ya da çalışma gün sayısı gibi kurallara dikkat edilmesi halinde sorun yaşanmaz. Vatandaşların haklarının korunabilmesi için emeklilik ile ilgili yapılan düzenlemeler belirli aralıklarla çeşitlenir.
4C Emeklilik Şartları
1999 yılına kadar kadınların 38 yaşında, erkeklerin ise 43 yaşlarında emekli olmalarına yasalar çerçevesinde izin veriliyordu. Günümüzde ise emeklilik şartları değiştikten sonra, kamu ve özel sektör çalışanlarına göre kurallarda yeniden belirlenmiştir. En erken yaşta emekli olmak istiyorsanız eğer, 18 yaşınızı geçtiğiniz andan itibaren hemen sigorta primlerinizin 1 gün bile olsa yatmaya başlaması önemlidir.
- Kendinize en yakın SGK sayesinde toplam yatan prim sayınız ve hangi yaşta emekli olacağınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Emeklilik yaşı kaç diye merak edenler için şuan alt sınır 55 yaş ve üzeri olarak belirlenmiştir.
- 4C kadrosu ise Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışan görevliler şeklinde karşımıza çıkar. Emekli olabilmeleri adına ise sigorta tarihlerine ve prim sayılarına dikkat edilir.
65 Yaş Üzeri Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emeklilik maaşı hesaplama prim, gün sayısı, sigorta bilgileri aktarıldığında internet üzerinden de kolayca gerçekleştirilir. 65 yaş maaşı ise son dönemde popüler hale gelen hizmetlerden bir tanesidir. Maaş başvuru talebinde bulunabilmek adına ise 65 yaşını doldurmak ve sigorta yaptırmamış olmak temel kurallar arasındadır. Yine aynı şekilde 65 yaşındaki kişinin farklı birisi tarafından nafaka da almıyor olması önemlidir.
BES Emeklilik Şartları
Geleceklerini garanti altına almak isteyenler tarafından BES, bireysel emeklilik sistemi, son yıllarda talep görmeye başlamıştır. Emeklilik yaşı düştü diye sevinenler için BES uygulamaları da hem devlet hem de özel bankalar tarafından gerçekleştirilir. Aylık belirli bir tutar ödemeniz halinde, devlet desteği sayesinde zamanla birikimlerinizi geri alabilme fırsatınız vardır.
- BES yaptırmanız durumunda aylık geliriniz doğrultusunda ödeyebileceğiniz bir tutar belirlemeniz önemlidir.
- En az 5 ya da 10 yıllık ödeme süresine dikkat edilmesi halinde kazancınızı toplu veya aylık şeklinde geri alabilirsiniz.
- Çalışırken birikim yapmak ve uzun vadede güvence yaratmak isteyenler açısından doğru bir seçim olacaktır.
- Bu tür hizmetlerin teşvik edilmesi adına devlette minimum %25 oranında katkı sağlar.
Emekli Başvuru Şartları
Emeklilik şartları konusunda bilgi sahibi olmanız halinde başvurunuz kolayca tamamlanır. Kadında 58, erkekte ise 60 emeklilik alt sınırı olarak belirlenmiştir. Toplamda 3600 gün emeklilik prim sayısını doldurmak ve 15 yıllık sigorta süresine dikkat etmek faydalıdır. 3600 günden emeklilik şartları, 2008 sonrasında yapılan düzenlemeler ile birlikte kabul edilmiştir.
Çalıştığınız sektörde yukarıda kurallar incelendiğinde sigortanızın düzenli bir şekilde yatması önemlidir. Bu sayede zamanla emeklilik için hak kazanabilme fırsatınız da oluşur. Emeklilik yaşını doldurduktan sonra ise 2009 yılında çıkan kanun ile birlikte 7200 prim gününe de özen gösterilmelidir.
Emeklilik Yaş Ve Şartları
Önceleri emeklilik yaşı 48 ve üzeriyken günümüzde en az 58 olarak belirlenmiştir. Kadınlar, erkekler, prim ve sigorta başlangıç tarihleri hangi yaşta emekli olacağınızı öğrenebilmeniz adına dikkat edilen kurallardır. Emeklilik şartları ile ilgili çıkan kanunlar, her geçen gün biraz daha çeşitlenir. Bu aşamada yasaların belirlediği kurallara özen göstermeniz halinde emekliliğiniz onaylanır ve aylık düzenli bir şekilde maaş almaya başlayabilirsiniz. 4A, 4B ve 4C olmak üzere ise emeklilerin alabilecekleri minimum maaş tutarları değişir. Bu aşamada hangi mesleğe sahip olduğunuz da son derece önemlidir.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/ssk-ne-zaman-emekli-olabilirim/
https://sartlari.com/emekli-sandigi-emeklilik-yasi-hesaplama-ekrani/
https://sartlari.com/emekli-sandigi-ne-zaman-emekli-olurum/