Evde bakım maaşı almanın yolları | Evde bakim hizmeti yapanlara sigorta yapılıyor mu?
Evde bakım maaşı için nereye başvurulur, bakım parası şartları 2019, evde bakım parası almak için aranan şartlar, evde bakım maaşı başvuru dilekçe örneği
Engelli raporu veya evde bakıma muhtaç hastası olan herkes bakım maaşı almak için başvurabilir. Başvuru için gerekli şartları yerine getiren kişiler bin 149 lira alırken bu rakam temmuz ayı itibari ile bin 207 lira olacak.
Kriterler Nelerdir?
Gelirin düşük veya belirlenen rakamın altında olması
- Ağır engelli raporunun bulunması
- Bakıma muhtaç ve yaşlı kişi
Gelir düzeyi hesaplanırken hane içerisin deki tüm bireylerin geliri toplanır ve hane sayısına bölünür. Bu hesaba ağır engelli veya yaşlı kişide dâhildir. Gelir miktarı 1000 TL’nin altında olmalıdır.
Evde Bakım Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?
Kendiniz veya ailenizden biri için bakım maaşı almak istiyorsanız ağır engelli raporu almak zorundasınız. Ağır engelli oranı %50’nin üzerindedir. Heyet kişiyi muayene eder ve karar verir ağır engelli olduğuna heyet evet der ise rapor kısa sürede çıkacaktır. Ağır engelli için bakım maaşı kişinin kendisine verilmezken sadece bakan kişiye tahsis edilir ve kullanma hakkı ona aittir. Bakım maaşı başvurusu bulunduğunuz il veya ilçede ki Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne yapılmaktadır.
Ağır engelli bakım maaşı için gereken evraklar
- Engelli kişi ve bakıcının kimlik fotokopileri
- Ağır engelli raporu
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Vasi var ise mahkeme kararı
- Boşanan anne babalar için boşanma belgesi
- Engelli kişinin öğrenim durumu varsa diploması
İstenir.
Engelli kişinin yanı sıra yaşlı kişiler de bakım maaşı alabilir. Yaşlılık nedeniyle bakım maaşı almak isteyen kişiler hiçbir işte çalışmamalı ve geliri olmamalıdır. 65 yaşını geçmiş hasta ve çalışamayacak durumda olan kişiler başvurabilir. Başvuru da çok fazla belge istenmiyor ve maaşın çıkması için çok fazla beklenmiyor.
Yaşlılar Nasıl Bakım Maaşı Alır?
Mal müdürlüğü, kaymakamlık veya valilikten gerekli evrakların alınması gerekiyor. Ardından il veya ilçe daire kurulundan bakım maaşına muhtaçlık kararı alınması istenir. Buradan alınan belge ile SGK’ya gidilir ve Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir. Son karar buradan çıkar ret veya onay verilir. Onay alındıktan sonra yaşlı kişinin bir yakını vasi olur ve maaş alınmaya başlanır.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/engelli-bakim-maasi-hangi-durumlarda-kesilir/
https://sartlari.com/engelli-emeklilik-sartlari/
https://sartlari.com/engelli-memur-alimi-kurasi-ne-zaman-aciklanacak/