Gebelikte Beslenme Listesi | Gebelik Beslenme
Herkesin bildiği gibi anne adayı için beslenme tek taraflı bir durum değil, rahminde taşıdığı bebeği ile de ilişkilidir. Bunun içinde gebelik evresi sonucunda bir beslenme düzeninin en iyi şekilde alınması, sağlık açısından oldukça önemlidir. Ayrıca beslenmenin düzenli olması birçok açından bebeğin daha sorunsuz bir şekilde dünyaya gözlerini açmasını da sağlayacaktır.
Beslenme düzeni oluşturulurken de, aynı zamanda kilo takibinin de yapılması, annenin kendini çok sıkmadan, gönlünü rahat ettireceği ve emin olduğu beslenme alışkanlığı kazanması gerekiyor. Tüm bunlar daha akıcı bir şekilde alınabilecek sonuçlara dayalı olarak anne ve bebek arasındaki döngüyü daha da kuvvetlendirecektir. Bebeğin tüm besin ihtiyacı, yaşamı ve gelişimi annesinin beslenmesine dayalı olduğu da unutulmamalıdır.
Gebelikte Beslenme Listesi Nasıldır?
Gebelikte beslenme listesinin oluşturulmasındaki etmenler önemlidir. Böylece daha sağlıklı bir şekilde hamilelik düzeni rahatlıkla arttırılabilir. Bunun için gebelikte beslenme listesi oluşturulurken;
- Bebeğin anne karnındaki süresi,
- Annenin mevcut kilosu,
- Bebeğin haftalık evresi, başlangıç, orta ve sonları,
Baz alınmalıdır. Tabi bunlar günlük, sabah, kuşluk, öğle, öğle sonrası, akşam ve gece olarak iyi bir paylaşım sağlanılarak yapılmalıdır. Normal alışkanlıklarınız örneğin Sabah kahvaltısı yapma gibi bir durumunuz yoksa bunu hamilelik süreci boyunca hayatınıza eklemelisiniz.
Beslenme Listesi ve Tüketilebilecek Gıdalar
Sabahtan başlayarak kahvaltı etmeninde, kahvaltıda olması gereken unsurların tüketilmesi gerekiyor. Bunun için çok aşırıya kaçmadan güzel bir kahvaltı yapılmalıdır. Bal, reçel, peynir, zeytin ve yumurta gibi besiler tüketilmelidir. Ekmeği çok fazla tüketmek yerine daha çok vitamin ve mineral alınacak gıdaların tüketilmesine yoğunlaşmalıdır.
- Öğleye gelmeden ya da öğle saatinde, meyve tüketilmesi tavsiye edilir. Fakat bunu çorba içtikten, 1 ya da 2 dilim ekmek yedikten ya da çok yağlı olacak yemekleri yapmadan sağlayın. Burada tüketeceğiniz besinler sizi doyurmalıdır ve ikindi vaktine kadar sizi idare etmelidir.
- İkindi vaktinde, meyve, tatlı, peynir ağırlıklı türünde yiyecekler alınabilir. Tuz oranını da azaltmayı unutulamamalıdır.
- Haftanın 2 ya da 3 günü balık ve et ürünlerinin tüketilmesine akşam saatlerinde önem verilebilir. Çünkü her türlü besine ihtiyaç vardır
- Gece yatmadan önce ya da akşamın ilerleyen saatlerinde, ağır olmayan börek, meyve, tatlı gibi sizi doyma konusunda tatmin eden yiyeceklerde tüketilebilir.
Elbette ki bu listeler ya da diğer listelerde sizin uygulayacağınız beslenme düzeni, alışık olduğunuz ve onu yaptığınızda daha iyi hissedeceğiniz besinlerin tüketimi de oldukça önemlidir. Ayrıca çok acıkma hissinin oluşmadan doğru beslenilmesi ve kilo alacağım diye yemenin aksatılmaması gerekiyor.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/gebelikte-okunacak-dua/
https://sartlari.com/hamilelikte-beslenme-nasil-olmali/
https://sartlari.com/gebelikte-karin-ve-kasik-agrisi/