İşsizlik Maaşı Şartları 2024-2025 | 2024-2025 işsizlik maaşı nasıl alınır?
Belirli bir süre çalıştıktan sonra tekrar iş bulamıyorsanız eğer, ekonomik anlamda zor durumda kalmamak adına devlete başvurabilirsiniz. İşsizlik maaşı şartları hakkında fikir edinmeniz halinde, başvuru yapmanız daha da kolaylaşır. Bu tür fırsatlardan yararlanabilmek adına ise çalıştığınız yerden kendi istediğiniz dışında çıkarılmış olmanız önemlidir.
Devletten İşsizlik Maaşı Şartları
İşsizlik maaşı nasıl alınır noktasında bilgi edinirseniz, kısa zaman içerisinde ekonomik anlamda da rahatlama fırsatı bulabilirsiniz. Çalıştığınız firmadan ayrılmadan önce en az 120 gün boyunca sigortanızın eksiksiz olarak yatırılmış olması önem taşır.
- 2019 ile birlikte işsizlik maaşlarında da devlet tarafından bazı düzenlemeler yapılmıştır.
- Tüm şartlara ya da kurallara dikkat etmeniz halinde minimum 6 ile 10 ay arasında işsizlik maaşı alabilirsiniz.
- Son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödemesinin yapılması, bunların ise 120 gününün aynı iş yeri tarafından gerçekleşmesi dikkat edilecek kurallar arasındadır.
Doğum Sonrası İşsizlik Maaşı Şartları
Sorun ya da problem yaşamadan işsizlik maaşı kimler alabilir diyorsanız, yalnıza çalıştığı firmadan çıkarılan vatandaşların talepte bulunmalarına izin verilir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında, işsiz kaldığınız süre boyunca devletten maaş alabilirsiniz. İşsizlik maaşı şartları ile ilgili araştırma yaparken doğum sonrasında belirlenen kurallara da dikkat edilmelidir. Eğer doğumdan önce 120 gün boyunca aynı iş yerinden sigortanız yattıysa 16 hafta boyunca izin süreniz vardır. Belirtilen zaman dilimi tamamlandığında ise işvereniniz tarafından işten çıkarılırsanız maaş talebinde bulunabilirsiniz.
İkinci Kez İşsizlik Maaşı Şartları
İşsizlik maaşı şartları 2022-2023 yılında yenilendikten sonra vatandaşların ikinci kez başvuru yapabilme hakları da ortaya çıkmıştır. Kanunlar ya da yasalar içerisinde işsizlik maaşının kaç kez alınabileceği ile ilgili herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.
- Bu aşamada ilk kez işsizlik maaşını aldıktan sonra ikinci kez talepte bulunabilmek adına en az 600 günlük sigorta prim süresinin dolması gerekir.
- Kişi ikinci kez bir kuruma girer ve minimum 600 gün çalışırsa eğer, işten çıkarılması halinde başvuru yapabilir.
- Bu aşamada ise istifa edilmesi ya da personel haklı bir sebepten dolayı işten çıkarılması halinde işsizlik maaşı talebinde bulunmak mümkün değildir.
- İşsizlik maaşı şartları tüm çalışanların mağdur olmayacakları şekilde özel olarak düzenlenmiştir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Çalışınca Alınır?
En az bağlı olduğunuz kurumda 600 iş günü boyunca çalışmış olmanız, işten ayrılmanız halinde maaş talebinde bulunabilmeniz adına yeterlidir. Kendinize ya da il ya da ilçenizdeki en yakın İŞKUR’a başvuru yapmanız halinde sonuç alabilirsiniz. İşsizlik maaşı için nereye başvurulur araştırması yapanlara İŞKUR detaylı bilgilendirmeyi sağlar. 600 gün için 6 ay, 900 gün için ise 8 ay boyunca maaş alma fırsatınız vardır.
İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları
İşsizlik maaşı şartları her yıl çıkan yeni yasalar ile birlikte düzenlenir. Bu aşamada en az 600 iş günü bir kurumda çalıştıysanız ve haksız yere çıkarıldıysanız maaş alarak ekonomik sorunlarınıza geçici bir çözüm getirebilirsiniz.
- 1080 günün üzerinde sigorta priminiz varsa eğer 10 ay boyunca maaş alma fırsatınız ortaya çıkar.
- İŞKUR çalıştığınız yerden alınan evraklar ve sigorta dokümanlarınız ile birlikte başvurunuzu kabul eder.
- Gerekli tüm şartlara uyum sağlamanız halinde ise maaşınız her ay düzenli olarak hesabınıza yatırılır.
Çalıştığı kurumdan durduk yere çıkarılan personellerin haklarının korunması adına belirtilen uygulama son derece avantajlıdır. Böylelikle özel sektörde çalışmakta olan vatandaşların mağdur olmaları engellenir.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/iskur-isbasi-egitim-programi-maasi-ne-zaman-yatar/
https://sartlari.com/en-dusuk-ssk-emekli-maasi-2021/
https://sartlari.com/ne-kadar-emekli-maasi-alirim-e-devlet/
https://sartlari.com/e-devletten-ogrenci-belgesi-nasil-alinir/
https://sartlari.com/engelli-bakim-maasi-hangi-durumlarda-kesilir/