SSK Prim İadesi Hesaplama | Ne kadar prim iadesi hesaplama? - Şartları Neler

SSK Prim İadesi Hesaplama | Ne kadar prim iadesi hesaplama?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ssk prim iadesi hesaplama 2019, sgk prim iadesi 2019, ssk prim bozdurma, sgk toplu para hesaplama, sgk prim iadesi alanlar, sgk toptan ödeme nasıl hesaplanır

Anasayfa > Genel > SSK Prim İadesi Hesaplama | Ne kadar prim iadesi hesaplama?
12 Şubat 2019
1.343 okunma
SSK Prim İadesi Hesaplama | Ne kadar prim iadesi hesaplama?

Emeklilik yaşı şartını yerine getiren, ancak emeklilik için gerekli emeklilik gününü yerine getirmeyen kişiler, o zamandan önce ödedikleri katkıları sosyal güvenlik kurumuna verebilirler. Bu aşamada, vatandaşın prim ödeme tarihi, emeklilik yaşı için çok önemlidir. Örneğin:

09/08/1999 ve 01.05.2008 tarihleri arasında çalışanlar için emeklilik yaşı (emeklilik fonunda sigorta priminin geri ödenmesi için talep) gerekliliği kadınlar için 58, erkekler için 60’dır.

1 Mayıs 2008’den bu yana ilk kez sigortalı olan vatandaşlara sigorta primi ödeme süresi 65 yıldır.

Vatandaş gerekli şartları sağladığında; kişiler SGK’dan maluliyet, yaşlılık ve ölüm primlerini toptan ödemeler halinde alabilir. Sosyal Güvenlik Enstitüsü’nden toptan ödeme almaya hak kazanan kişi ölürse, o kişinin mirasçıları bu miktarı SSK prim iadesi hesaplama işleminin ardından SGK’dan alabilir.

SGK İadesi İçin Nasıl Başvurulur?

Sosyal güvenlik kurumundan geri ödeme almak isteyen vatandaşların, devlet veya müdürlükler aracılığıyla sosyal güvenlik kurumuna yazılı olarak dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. 2019 yılında, SGK ödüllerini bir dağıtım sertifikası ve taahhüt beyanı ile çekmek için kurumla irtibata geçmelisiniz.

– Belirli bir yaşa ulaşmış olanlar, belirli bir süre için prim ödemiş ve belirli bir süre için çalışmışlar olanlar,

– İşten ayrılmak ve işçilerin statüsünde olan işçiler,

– İşi memurlara bırakanlar,

– Bir işletmenin Bağ-Kur’a devredilmesi gibi durumlarda olanlar,

– Bir yaşlılık aylığı için yaş şartı yerine getirilse bile, maluliyet veya yaşlılık aylığı hakkına sahip olmayan kişiler bu haklardan yararlanabilir.

SGK Prim İade İsteği Nedir?

SGK primlerinin hesaplanma süreci, vatandaşların hizmet programlarının prim gününe göre hesaplanan ücret miktarına dayanmaktadır. SGK prim geri ödemesi hesaplanırken, bu karın toplam tutarının % 20’si dikkate alınmaktadır.

1000 prim günü olan bir vatandaşın toplam 15.000 Türk Lirası olması durumunda, SGK’daki prim tutarının iadesi 3000 Türk Lirası üzerinden hesaplanacaktır. Bir kişinin kazanç miktarını içeren yıl not edilmelidir. 2010 yılı için bir miktar kazanç varsa ve yararlanıcı 2019’da ikramiye almak istiyorsa; 2010 ve 2019 yılları arasındaki TÜFE (enflasyon) rakamları, bileşik faiz hesabını kullanarak % 30 büyüme oranlarının çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. Siz de bu mantık çerçevesinde SSK prim iadesi hesaplama işleminizi kendiniz yapabilirsiniz.

SGK prim iadesi ne kadar ödeniyor?
Yalnızca sigortalının kendisi adına emeklilik için ödenen primler iade edilir. Çalışırken SGK’ye brüt ücretin yüzde 34.5’i oranında prim yatırılır. Bununla beraber emeklilik için sigortalı adına yatırılan prim tutarı 4/b’lilerde yüzde 20, 4/a’lılarda ise yüzde 14 oranındadır.
Sigortaya ödenen primler geri alınabilir mi?
Çünkü, normalde bir sigortalı için işçi ve işveren primi olarak ayrı, genel sağlık sigortası ve emeklilik için de ayrı prim alınır. Sağlık için kesilen primler ile işveren adına yatırılan primler iade edilmez. Sadece sigortalının kendisi adına emeklilik için ödenen primler iade edilir.
SGK para iadesi nasıl alınır?
Bin 260 gün ve üzerinde isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi durumunda SSK’den emeklilik zora girer. Her şeye karşın primleri iade almak istenmesi durumunda, bağlı olunan ilçedeki sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne başvurmak gerekir.
Sigorta prim parası nasıl alınır?
Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/category/resimli-sozler/resimli-dogum-gunu-mesajlari/

https://sartlari.com/anadolu-hayat-emeklilik-iptali-para-iadesi/

https://sartlari.com/ssk-prim-geri-alma-dilekcesi/

https://sartlari.com/ssk-prim-geri-odemesi-hesaplama/

https://sartlari.com/category/guzel-sozler-guzel-sozler/sempatik-sozler/