Öğretim Görevlisi Olma Şartları 2023-2024 | Öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekir? - Şartları Neler

Öğretim Görevlisi Olma Şartları 2023-2024 | Öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekir?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Öğretim görevlisi şartları, öğretim görevlisi başvuru, öğretim görevlisi duyurular, öğretim görevlisi olma şartları neler, araştırma görevlisi olma şartları 2019

Anasayfa > Genel > Öğretim Görevlisi Olma Şartları 2023-2024 | Öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekir?
11 Mart 2019
3.213 okunma
Öğretim Görevlisi Olma Şartları 2023-2024 | Öğretim görevlisi olmak için ne yapmak gerekir?

Öğretim görevlisi olma şartları 2022-2023 yılında güncellendi. Lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına girenler sınavda başarı sağlamalıdır. Başarı sağlayan adayların sözlü sınava girmeleri, yabancı dil sınavından 50 puan almaları, 35 yaşını doldurmamış olmaları öğretim görevlisi olma şartları arasında yer alır. Bilindiği üzere fakülte bölüm başkanı tarafından tahsis edilen alanlarda lisans düzeyinde ders vermekle sorumlu kişiye öğretim görevlisi denir. Öğretim görevlisi olabilmek için öncelikle YÖK üzerinden verilen akademik personel duyurularının takip edilmesi gerekiyor.

Öğretim Görevlisi Olma Şartları Neler?

Öğretim görevlisi başvuruları kurul tarafından incelenir. ALES puanının %60’ ı alınır ve yabacı dil puanının ise %40’ı alınır.  Alınacak olan kişi sayısının 4 katı kadar bir inceleme yapıldıktan sonra duyuru yapılır. Öğretim görevlisi olma şartları ise şu şekildedir;

  • Ön değerlendirme işlemini tamamlayan adaylar yazıla sınava girer. Yazılı sınavdan sonra ise ikinci değerlendirme aşamasında ALES puanının %30’u, lisans not ortalamasının %30’u esas alınır.
  • Boş kadroya göre en başarılı olan öğretim görevlisi adayı için işe alınma sürecinin başlaması adına kararname çıkarılır. Çıkarılan kararname sonrasında öğretim görevlisi iş başı yapar.
  • Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavından en az 80 puan ve eşdeğer bir puan almak
  • Araştırma görevlisi yaş sınırı 2019; İlana ilk başvuru tarihinden itibaren 35 yaşını doldurmamış olmak.
  • Devlet yükseköğretim kurumlarından araştırma görevlisi kadrolarına başvuru yaoacak olan kişilerde tezli yüksek lisans, sanatta yeterlilik eğitimi öğrencisi ya da doktora öğrencisi olmak
  • Vakıf öğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvuruda en az lisans mezunu olma şartı aranır.
  • Rektörlüğe bağlı olan bölümlerde lisans düzeyinde eğitim yapan birimlere başvuru yapacak olan adaylar en az tezli yüksek lisans mezunu olmalıdır.
  • Ön lisans düzeyinde olan eğitim birimlerine ya da kanservatuarlar ile ön lisans eğitimi yapan birimlere başvuru yapacak olanlar en az tezli yüksek lisans mezunu olmalı, iki yıl tecrübeli olmalı
  • Uygulamalı olan eğitim birimlerinde görev yapacak olan öğretim görevlisi adayları ise en az tezli yüksek lisans mezunu olmalı
  • Adaylar başvurularını şahsen, posta yolu ile ilanda belirtilen adrese yapmalıdır. Postalar gecikme nedeni ile ilandaki süre içerisinde yapılmazsa başvurular geçersiz kabul edilir.
  • Değerlendirme puanı 65’in altında ise bu adayların sınavları başarısız kabul edilir.

Araştırma görevlisi olma şartları 2022-2023 yılında bu şekilde güncellendi. Adaylar şartlara uyum sağlıyorlar ise YÖK üzerinden verilen tarihleri takip ederek başvuru oluşturabilirler.

Öğretim Görevlisi Ne Kadar Maaş Alır?

2019 Ocak maaş zammı sonrasında Akademik personel maaşları arttı. Akademik personeller ilk zamlı maaşlarını 15 Ocak 2019 tarihinde aldı. Memur ve memur emeklilerin alacakları zam oranı enflasyon tahminine göre Bağ-Kur ve SSK’lılarda 10.65, memur emeklilerinde ise yüzde 11.15 oranında artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

  • Buna göre öğretim görevlisi maaşları; 25 yıl ve üzeri görev yapanlar 6,112 TL alıyor. 9 yılını dolduranlar 5.793 TL, 6 yılını dolduranlar 5.708 TL, göreve yeni başlayanlar ise 5.568 TL alıyor.
  • Araştırma görevlileri 6 yıl hizmet vermiş ise 5.850 TL, 3 yılda 5.797 TL, göreve yeni başlayanlar 5.710 TL maaş almakta.

Doktor öğretim üyesi 10 hizmet yılını doldurmuş ise 6.312 TL alıyor. Bunun yanı sıra doçentler 6.574 TL, profesörler 10. 475 TL, rektör 11.541 TL maaş alıyor.

Öğretim Görevlisi Başvurularında İstenilen Belgeler Neler?

Öğretim görevlisi olmak isteyen kişiler başvuru yapmadan önce gerekli olan evrakları hazırlamalıdır. Öğretim görevlisi başvurularında istenilen belgeler;

  • Ana bilim dalını ve bölümünü belirten bir dilekçe
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Özgeçmiş ve 2 adet fotoğraf
  • Öğrenim durumunu belirten onaylı suretli belge, yurt dışından alınan diplomalarda ise denklik belgesi
  • KPSD, YDS, ÜDS yabancı dil belgesi
  • ALES belgesi ve fotokopisi

Öğretim görevlisi adayları gerekli olan evrakları tamamladıktan sonra ilanları takip ederek başvurularını şahsen oluşturmalıdır. Akademik kadro ilanları durduruldu duyumunu alanlar paniğe kapılmamalı. Boş kadrolar için yapılan yeni düzenleme sonrasında ilanlar tekrar yayınlanacaktır.

Öğretim Görevlilerinde Aranılan Nitelikler Neler?

Fakülte bölüm başkası tarafından tahsis edilmekte olan alanlar için lisans düzeyinde ders vermek ile sorumlu olan kişilerde olması gereken birtakım nitelikler var.

  • Öncelikle uzman olduğunuz araştırma alanına yönelik bir tutkuya sahip olmalı ve bu tutkunuzu öğrencilere aktarmanız gerekiyor.
  • Yayınlanan araştırmaları inceleme, seminerlere katılma, akademik konferanslara katılmaya istekli olma öğretim görevlilerinde olması gereken nitelikler arasında.
  • Araştırma kabiliyetine sahip olunması ve özgün fikir üretebilme öğretim görevlilerinde aranılan şartlardan biri.
  • Hem bağımsız olarak hem de bölümün amaçlarına ulaşabilmek adına takımın bir parçası olarak çalışabilmeniz gerekiyor.

Öğretim Görevlisi Hangi Görevleri Yapar?

İdari görevler, araştırma ve öğretim görevleri olmak üzere üniversiteler, yükseköğretim kurumları tarafından atanan öğretim görevlilerinin görevleri şunlar;

  • Sorumlu oldukları alanlar ile ilgili lisans derslerini hazırlar ve yürütürler.
  • Öğretim materyallerinin geliştirilmesine yardımcı olurlar ve çalışma planı hazırlarlar.
  • Öğrenciler başarısını, katılımını ve ilerlemesin izleyerek kayıt tutarlar
  • Bölümün yaptığı seminerlere, kendi alanları ile ilgili olan seminerlere ve disiplinler arası işbirliğini geliştirici nitelikteki seminerlere katılmak.
  • Bölüm toplantılarına katılmak, makale, bilimsel yayınları kaleme almak.

Ayrıca öğrencilerin denemeleri sınavları gibi durumlarda da öğretim görevlisi görev alıyor.

Araştırma Görevlisi Olma Şartları Neler?

İki tip araştırma görevlisi var. Araştırma görevlisi ÖYP ile ya da normal olarak alınır. ÖYP ile araştırma görevlisi alımı öğretim üyesi yetiştirme programına ilişkin esaslarda yer alan hükümlere göre yürütülür. Normal araştırma görevlisi alımı ise öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen ya da açıklanan merkezi sınavlara ilişkin esaslar alınarak uygulanır. Araştırma görevlisi şartları;

  • Adayların öncelikle ALES’ e girmesi gerekiyor. ALES’ten en az 70 ve YDS’den ise en az 50 alınması gerekiyor.
  • Bunun yanı sıra adayların 35 yaşını doldurmamış olması da aranılan şartlar arasında yer alır.
  • İlan edilen kadro sayısına göre öncelikle bir ön değerlendirme yapılır. Ardından adaylar yabancı dil okutmanları ve ilgili öğretim üyeleri tarafından sözlü sınava tabi tutulur.
  • Son olarak ALES sınav notunun %30’u, lisans mezuniyet notunun %30’u, yabancı dil sınavının %10’u, giriş sınavı notunun ise %30’u esas alınır. Araştırma görevlisi 35 yaş sınırına uyum sağlamak zorundadır.

ALES aranmadığı durumlarda doktoranın tamamlanmış olması gerekiyor. YSD şartının aranmadığı durumlar; meslek yüksekokullarına yabancı dil okutmanı hariç olmak üzere diğer öğretim elemanı kadrolarına başvuru için yabancı dil şartı aranmaz. Araştırma görevlisi ilanları YÖK’ün internet sitesi üzerinden yayınlanır.  İlanları takip ederek başvurularınızı oluşturabilirsiniz. Bunun için gerekli olan tüm evrakların da hazırlanması gerekiyor. Başvuru tarihini geçirmeniz durumunda başvurularınız geçersiz kabul edilir.

Nasıl Öğretim Görevlisi Olunur 2022-2023?
Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme koşulu bulunmaktadır. ALES sınavında başarılı olma akabinde görev alınmak istenilen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girilir.
Öğretim Görevlisi Olmak İçin ALES Şart Mı?
Doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların, tıpta veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlayanların ve yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarında çalışmış veya çalışmakta olanların bu Yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına başvurularında ALES şartı aranmaz ve ALES puanı 70 puan olarak hesaplanır.
Öğretim Görevlisi Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Üniversitelerden lisans derecesi ile mezun olmak, ALES’e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) katılmak ve başvurulacak alanın baraj puanını geçmek,
Öğretim Görevlisi Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Başvurular şahsen ya da posta yoluyla yapılabilir. Meslek yüksekokullarına yapılan öğretim görevlisi müracaatlarında ALES puanının %70’ini ve lisans mezuniyet notunun %30’unu dikkate alarak alınan yüzdelik değerler toplanarak hesaplanıp sıralamaya konulur.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/arastirma-gorevlisi-olma-sartlari/

https://sartlari.com/acik-ogretim-lise-sinavlari-iptal-mi/

https://sartlari.com/e-mufredat-sene-sonu-zumresi/

https://sartlari.com/yuksek-lisans-sartlari/

https://sartlari.com/itu-yuksek-lisans-sartlari/