Faranjit Nasıl Geçer | Faranjit kaç günde geçer?
Faranjit öksürüğü nasıl geçer, faranjit neden olur, faranjit bulaşıcımıdır, kronik faranjite kesin çözüm
Üst solunum yolu hastalıklarından biri olan faranjit mikropların boğaza yerleşmesi ile oluşuyor. Genç nüfusun yarısından fazlasında görülen bir rahatsızlık. Peki bu hastalıkla nasıl başa çıkılır, faranjit nasıl geçer; kişisel hijyene dikkat etmeniz , bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek gıdalar tüketmeniz, sigara içilen ortamlardan uzak durmanız hastalığın iyileşme sürecinde oldukça etkili. Faranjit hakkında merak edilen tüm detaylar ise içerikte.
Faranjit Nedir?
Ağız ve burun boşluğunun arka kısmında oluşan iltihaplanmalar faranjit denir. Ağız kokusu şeklinde ortaya çıkar. Boğazda ani olarak yanma hissi, yutkunurken zorluk, sesin kısılması, ateş ve şiddetli öksürük şeklinde kendini gösterir. Faranjit bulaşıcımıdır; üst solunum yolu hastalıklarından biri olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle toplu ortamlara girdikten sonra ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin.
Faranjit Çeşitleri Neler?
Ani olarak gelişen ve şiddeti daha fazla olan faranjit için akut faranjit tanımlaması kullanılır. Bunun yanı sıra etkileri daha uzun süre hissediliyor ise kronik faranjit denir.
Akut Faranjit: Boğazda yanma ve yutkunmada güçlük çekme olarak kendini gösteriyor. Aniden ortaya çıkar. Ateş, halsizlik, ses kısılmasının yanı sıra burun akması da akut faranjit belirtileri arasında yer alır. Üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Kronik Farenjit: Gıcık şeklinde öksürük, boğazda takılma hissi kronik faranjitin belirtileri arasında yer alıyor. Faranjitin sık sık tekrarlanması durumudur. Faranjit kaç gün sürer; doktor reçetesi ile ilaç kullanımı sonucunda en fazla 10 gün içerisinde geçer. Ancak bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir.
Faranjit Nedenleri Neler?
Faranjit neden olur; solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin yayılması sonucunda oluşur. Bunun yanı sıra öksürük ya da hapşırık ile beraber havaya saçılan virüslere temas etmeniz faranjite yol açar.
- Sigara ya da alkol gibi kötü alışkanlıklar bağışıklık sisteminin yavaşlamasına neden olur. Bu durum ise faranjit riskini arttırır.
- Bunun yan sıra tozlu hava ve hava kirliliği de faranjit oluşumunu destekliyor.
- Soğuk ya da çok sıcak içecekler boğazı tahriş ederek kronik faranjite neden olabilir.
- Enfeksiyon sonucu oluşabileceği gibi burun tıkanıklığına da bağlı olarak faranjit ortaya çıkabilir.
- Çünkü burun tıkalı olduğunda kişiler ağızdan nefes alır. Bu durum ise boğaz kuruluğu yapar ve boğazınızın tahriş olmasına yol açar.
- Polenlere karşı alerjisi olan kişilerde de faranjit olma riski yüksektir. Saman nezlesi olarak adlandırılan durumlarda faranjite zemin hazırlıyor.
Faranjit nedenleri oldukça fazladır. Burun kemiği eğri olan ve gemiz eti problemi olan kişiler risk içindedir. Yeterli vitamin alınmaması, bağışıklık sisteminin kuvvetli olmaması ve hijyene dikkat edilmemesi faranjit oluşumunu destekliyor.
Faranjit Belirtileri Neler?
Viral enfeksiyonlar ve bateriler sonucu olan boğaz iltihaplanmaları faranjit hastalığının ana nedenleri arasında yer alıyor. Tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon kan dolaşımını etkiler ve hayati sonuçlara zemin hazırlar. Bu nedenle faranjit belirtileri dikkate alınmalıdır.
- Soluk alıp verirken zorlanma, burundan nefes alıp verme
- Vücut ağrılarının yoğun olarak hissedilmesi, halsizlik ve bitkinlik
- Şiddetli öksürük ya da gıcık şeklinde geçmeyen öksürük
- Öksürük ile beraber açık sarı, yeşil renginde mukus sıvısı gelmesi
- Yutkunmada güçlük çekme, ağzın ve boğazın kuruması
- Yüksek ateş ile beraber titreme gelmesi
- Bademciklerin tamamını kaplayan beyaz lekeler ve boğazda ağrı
Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora gitmenizde yarar var.
Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle faranjit belirtilerimi hissedenler kulak burun boğaz doktoruna gitmelidir. Fiziksel muayene ve kan testi ile faranjit tanısı uzman hekiminiz tarafından konur. Doktor boğazınızdaki kızarma durumlarını kontrol eder. Hastanın durumuna göre burun ve kulakta aynı şekilde incelenir. Lenf bezlerinin şişip şişmediği boynun her iki yanı elle bakılarak anlaşılır.
Ardından doktorunuz boğaz kültürü isteyebilir. Boğaz kültü, ucunda pamuk olan çubuk ile hastalıklı olan bölge üzerinden sıvı alınmasıdır. Genellikle fiziki muayene sonucunda tanı koyulur ancak emin olmak için kan testi de istenebilir.
Ardından uygun tedavi yolu seçilir. Faranjit tedavisi için çeşitli boğaz pastilleri, boğaz spreyi, ağrı kesici verilir. Faranjit ilerlemiş ise antibiyotik ya da penisilin iğnesi de veriliyor. İlaçların düzenli olarak kullanılması tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Hastalık şikayetleriniz geçse dahi antibiyotik bitene kadar tedaviye devam etmenizde yarar var.
Faranjite Ne İyi Gelir?
Halk arasında sıklıkla rastlanılan üst solunum yolu hastalıklarından biri olan faranjite ne iyi gelir; bol sıvı tüketmenizde ve vitamin, mineral ağırlıklı beslenmenizde yarar var. Bunun yanı sıra;
Zencefil, bal, sarımsak ve limon faranjite oldukça iyi geliyor. Bronşit olanlarda bu besinleri denemeli.
Zerdeçal: Bir bardak süt ile yarım çay kaşığı kadar zerdeçalı karıştırın. Bu karışımı güzelce kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın. Ilık bir kıvama geldiğinde içerisine bal ekleyin. Günde 3 kez bu karışımı tüketmeniz hem üst solunum yollarındaki mikropların temizlenmesini sağlar hem de göğüs ağrılarını yok eder.
Nane: Grip, nezle ve faranjit için en büyük şifa kaynağı nanedir. Faranjit nasıl geçer bitkisel çözüm nedir diyorsanız bir miktar naneyi 2 bardak kadar su ile karıştırın. Daha sonra kaynatın. Buharını solumanız solunum yollarının açılmasını sağlayacak.
Limon: 2 adet limonu sıkın ve limon suyu ile gargara yapın. C vitamini deposu olan limon faranjite iyi gelen besinler arasında yer alır. Ayrıca boğazlarda oluşan tahrişin iyileştirilmesinde de son derece etkilidir.
Bal: Balda doğal antibiyotik olduğu herkes tarafından biliniyor. Mikrop kırıcı özelliğe sahip olduğundan dolayı faranjite de iyi gelecek. Süte karıştırıp tüketebilir ya da kaşık ile yiyebilirsiniz.
Fesleğen: İçerisinde bol miktarda magnezyum bulunan fesleğen aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahip. Bu nedenle de faranjite neden olan mikroplar ile savaşır. Suda kaynatarak çay gibi tüketebilirsiniz. Fesleğen yapraklarını direkt olarak çiğnemenizde faranjit tedavisinde etkili olacaktır.
Adaçayı: Kaynayan su içerisinde 2 yemek kaşığı adaçayını ekleyin. 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Günde 3 kez bu karışımı tüketin. Özellikle de sabahları tüketmenizde yarar var. Faranjite ne iyi gelir; bademcik iltihaplanmalarında adaçayı kürü son derece etkilidir.
Faranjit Olduğunuzda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Faranjit olduğunuzda bağışıklık sisteminizi güçlendirecek olan gıdalar tüketmeye dikkat etmelisiniz. Bol bol et suyu içmeniz, portakal, limon, mandalina gibi C vitamini yüksek gıdalar tüketmenizde yarar var. Bunun yanı sıra;
- Ortamdaki nem oranı mümkün olduğunca artırılmalıdır.
- Özellikle sigara farantijin en büyük düşmanı. Eğer sigara kullanıyorsanız azaltmanızda yarar var.
- Üşümeyeceğiniz kıyafetler giyin. Ayrıca alerjiye neden olan şeylerden uzak durun.
- Çok sıcak yiyecekler ya da içecekler tüketmeyin. Mümkün olduğunca içeceklerine ve yiyeceklerin ılık olmasına dikkat edin.
- Boğazınızı temizlemeye çalışmayın. Bu durum daha boğazlarda daha fazla tahrişe neden olabilir. Doktor tarafından verilen boğaz spreylerini kullanın.
- Boğazının kurumasını engellemek adına bol sıvı tüketimi şart. Bu nedenle günde 2.5 litre su içmelisiniz.
Faranjitin en etkili tedavi yöntemi dinlenmektir. Faranjit olan kişiler bol bol istirahat etmeli. İlaçlarını düzenli olarak kullanmaya özen göstermeli.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/oksuruk-nasil-gecer/
https://sartlari.com/balgam-cikarmak-cigerleri-temizler-mi/
https://sartlari.com/grip-nasil-gecer/
https://sartlari.com/cocuklarda-burun-tikanikligi-nasil-gecer/