Malulen Emeklilik Şartları 2023-2024 | Hangi şartlarda malulen emekli olunur? - Şartları Neler

Malulen Emeklilik Şartları 2023-2024 | Hangi şartlarda malulen emekli olunur?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Malulen Emeklilik Şartları 2023-2024 | Hangi şartlarda malulen emekli olunur?
16 Aralık 2019
1.255 okunma
Malulen Emeklilik Şartları 2023-2024 | Hangi şartlarda malulen emekli olunur?

İş yerinizde sağlık nedeniyle ya da kaza sonucunda bir problem yaşıyorsanız eğer malulen emeklilik şartları hakkında bilgi sahibi olmanız halinde haklarınızı koruyabilirsiniz. Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları hakkında fikir edinmeniz durumunda hemen başvuru yapmanız kolaylaşır. Bu aşamada ise 10 yıllık sigorta şartı yeterli olmamak ile birlikte diğer koşullara da özen gösterilmelidir.

Engelli Malulen Emeklilik Şartları

Doğuştan bir özrünüz ya da engeliniz varsa eğer, malulen emeklilik şartları ile birlikte güvence elde edebilirsiniz. Bu aşamada ise engel durumunuzun en az %60 olması gerekir. Yetkili kurum ve hastanelerden engelinizin %60 ve üzerinde olduğuna dair resmi bir belge alırsanız başvuru yapabilirsiniz.

  • Aynı zamanda 1.800 gün yani ortalama 5 yıl boyunca da prim ödemesi yapmış olmanız faydalıdır.
  • İkamet adresinizin olduğu il ve ilçede bulunan SGK merkezlerini kullanmanız halinde engel durumunuz ile ilgili rapor alabilirsiniz.
  • 1800 günlük prim sürenizi doldurmadıysanız eğer borçlanarak da emekli olmaya hak kazanmanıza izin verilir.

Malulen Emeklilik Şartları

Emekli Sandığı Malulen Emeklilik Şartları 2023-2024

Malulen emeklilik şartları tablosu 2023-2024  ile birlikte güncellenmiştir. Eğer malul olan kişi %60 engel durumunun yanı sıra başka bir kişinin bakımına muhtaçsa, 10 yıl boyunca sigortasının yatma zorunluluğu yoktur. Malulen emeklilik şartları tamamen mağdur olan tarafın haklarının korunması adına düzenlenmiştir. Eğer 1.800 gün prim ödediyseniz, başka birinin bakımına muhtaçsanız ve %60 oranında bir engel durumunuz varsa eğer emeklilik hakkınız oluşur. 2008 yılında yapılan düzenlemeler ile birlikte sigorta prim oranları da çalışma sürelerine göre belirlenmiştir.

Epilepsi Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri minimum %60 olarak belirlenmiştir. Yalnızca engel problemi değil epilepsi sorununuz da varsa eğer 1800 gün prim süresine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda görevlendirilen kurumlardan rahatsızlığınız olduğuna dair sağlık raporu almanız zorunludur.

  • Malulen emeklilik şartları doğrultusunda süreci tamamlamanız halinde başvurunuz onaylanır.
  • Sağlık probleminiz nedeniyle çalışamayacağınız uzman doktorlar tarafından onaylanırsa herhangi bir problem yaşanmaz.
  • 10 yıl çalışma sürelerine ve prim günlerine dikkat edilmeli ve gerekiyorsa eğer borçlanma işlemleri de tamamlanmalıdır.

Göz Malulen Emeklilik Şartları

Uzun süredir görme duyunuzda bir sorun varsa ve bu nedenden dolayı çalışamıyorsanız malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Gözünüzde %90 görme kaybı varsa sorun yaşamadan emeklilik işlemleri tamamlanır. Görme azlığı, diplopi, ptozis, üveitler, keratakonus bu aşamada sıklıkla karşılaşılan göz rahatsızlıklarından bazılarıdır.

Pterjium ya da orbita gibi göz sorunları olanlarının da malulen emeklilik hakları doğabilir. Belirtilen göz hastalıklarından biri ya da birkaçının olduğu doktor muayenesi sonucunda kanıtlanırsa problem oluşmaz. Bu aşamada hastane raporu, 10 yıllık çalışma süresi ve 1800 gün prim sayısı dikkat edilecek kurallardan bazılarıdır.

Malulen Emeklilik Şartları

İş Kazası Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik maaşları 2023-2024 senesinde daha da artmıştır. Yaklaşık olarak 1200 TL’den başlayan maaşlar, 2024 ile birlikte yeniden güncellenecektir. Çalıştığınız yerde faaliyet göstermenize engel olarak bir iş kazası geçirdiyseniz eğer hemen hastane raporu almanız önemlidir.

  • Yararlanma, sakatlanma, iş nedeniyle zarar görme gibi durumlarda doktorunuz ile görüşerek iş görme konusunda bilgi alabilirsiniz.
  • Böylelikle tekrar çalışıp çalışamayacağınız konusunda uzmanlar tarafından detaylı bir rapor hazırlanır.
  • Eğer %60 oranında kaza nedeniyle bir sakatlık durumu oluştuysa iş yerinde çalışmanıza izin verilmez.
  • 10 yıldır sigortalı olarak çalışıyorsanız geriye kalan 1800 günü borçlanarak emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda ise çalışanın problem yaşamaması hedeflenir.

Malulen Emekli Olmak İçin Yüzde Kaç Rapor Olması Gerekiyor?
Engelli emekliliği için doğuştan gelen yada sonradan meydana gelen en az yüzde 40 ve üzerinde raporu olan kişilerin SSK ve Emekli Sandığında bu raporları ile vergi indirim belgesi alarak, işe başlama tarihine göre ve engel derecesine göre prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayarak emekli olabilirler.
Malulen Emeklilik Hangi Hastalıkları Kapsıyor 2024?
Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri) Epilepsi. Demans.
Malulen Emeklilik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?
Malullük aylığı alabilmek için %60 iş gücü kaybı yaşanması ve ilgili kurumlardan bu durumu belgeleyen bir sağlık raporu alınması gerekir. … Ancak süreli sağlık raporu alanlarda, kurumun yaptırdığı kontrol muayenesinde malullük durumu ortadan kalkmışsa aldıkları malullük aylığı kesilir.
Malulen Emekli Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
E-Devlet sitesi üzerinden SGK malulen emeklilik sorgulaması kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu sorgulama işlemleri ayrıca son derece güvenlidir. Bu sorgulama için uygulama adresi https://uyg.sgk.gov.tr/DYSEvrakTakip sitesidir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/emekli-sandigi-emeklilik-yasi-hesaplama-ekrani/

https://sartlari.com/engelli-bakim-maasi-hangi-durumlarda-kesilir/

https://sartlari.com/3600-gunden-emeklilik-sartlari/

https://sartlari.com/engelli-emeklilik-sartlari/

https://sartlari.com/instagramda-ne-zaman-aktif-oldugunu-gorme/