Esenyurt Belediyesi Emlak Vergisi Ödeme | E belediye emlak vergisi ödeme
Esenyurt vergi ödemesi, Esenyurt belediyesi vergi sorgula, Esenyurt belediyesi emlak vergisi hızlı ödeme.
Facebook Otomatik Video Oynatma KapatmaEmlak vergisi Esenyurt Belediyesi sorgulama ve ödeme işlemleri bilgisayardan hızlı bir şekilde yapılabilir. Esenyurt Belediyesi birçok işlemi internet sitesi üzerinden yapılmasına olanak veriyor. Örneğin şikayet işlemleri ve bu şikayetlerin takip edilmesi internet sitesinden yapılabiliyor. Bu olanaklardan bir başkası ise Esenyurt Belediyesi emlak vergisi ödeme işlemleridir. Emlak vergisi borcunun ne kadar olduğunu sorgulama ve bu borcu ödeme Esenyurt Belediyesi’nin web sayfasından kolaylıkla yapılabilir.
Emlak Vergisini Kimler Alır?
Devletler vatandaşlarından bazı vergiler toplar. Bu vergiler de kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinde kullanılır. Ülkemizde de verilmesi zorunlu olan bazı vergiler vardır. Toplanan vergilerden bir tanesi de emlak vergisidir.
Bu emlak vergilerini alan kurum ise ilçe belediyeleridir. Belediyeler aldıkları bu vergileri ilçenin ihtiyaç duyduğu hizmetler için kullanır. Bundan dolayı da emlak vergileri ilçe belediyelerine yatırılması gerekir.
Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri
Emlak vergilerinin ödenmesi zorunludur. Bu vergilerin ödemesi vatandaşlara kolaylık sağlayabilmesi için ikiye bölünmüştür. İlk ödeme Mart ile Mayıs ayları arasında yapılır. İkinci ödeme zamanı ise Kasım ayı içerisindedir. Kişiler bu tarihleri takip ederek ödemelerini gerçekleştirmelidir. Bu ödemeler sahip olunan mülkün hangi ilçeye bağlı ise o ilçenin belediyesine yapılmalıdır.
Esenyurt Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Ödeme Yolları
Emlak vergisi borcu sorgulama için bazı yollar vardır. Bu yollardan bir tanesi Esenyurt Belediyesi’nin internet sitesine girmektir. Belediyenin internet sayfasının üstünde e-belediye ikonu vardır. Bu ikonun üstüne gelindiğinde online ödeme seçeneği çıkacaktır. Bu seçenek tıklandığı zaman kimlik numarası ve sicil numarası ile ödenmesi gereken borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Emlak vergisi borcunu öğrenmenin bir diğer yolu ise e devlettir. E devlet sistemine giriş yapıldığında ödenmesi gereken emlak vergisi miktarı da öğrenilebilir.
Esenyurt Belediyesi sitesi üzerinden Esenyurt Belediyesi emlak vergisi ödeme işlemi de yapılabilir. Sorgulamanın ardından çıkan adımların takip edilmesi ile emlak vergisi ödenebilir. İnternetten yapmak istemeyen kişiler ise PTT ya da banka şubelerinden ödemelerini gerçekleştirebilir. Bankadan havale ya da eft ile yapılacak ödemeler için belediyenin hesap numarası bilinmesi gerekir. Bunu da internet sitesinden öğrenmek mümkündür.
ESENYURT BELEDİYESİNE OLAN BORÇLARINIZI SORGULAMAK VE ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
Emlak Vergisi Nedir?
Sahip olunan arazi, arsa ya da yapılı olan taşınmazlar için her yıl iki eşit taksit üzerinden ödenen vergi türüdür. Emlak vergisini mülk sahipleri ve mülk sahibi sıfatını taşıyan kişiler öder. Kiracı olan kişilerden emlak vergisi alınmaz. Hissedar hissesi oranında olmak üzere hisseli taşınmazlarda vergi alınıyor.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Emlak vergisi 2019 yılında da iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İlk taksit mayıs ayının son gününde verilir. Bunun yanı sıra ikinci taksitin kasım ayının son gününe kadar ödenmesi şart. Toplumda genellikle emlak vergilerinin sadece mayıs ayının son ayında ödendiği şeklinde yanlış bir yargı var. Bu durumda ödeme işlemlerinde yığılmalara neden oluyor.
Emlak vergileri online olarak da oldukça kolay bir şekilde ödenebilir. Taksit şeklinde ödemek zorunda değilseniz. İki eşit taksite bölünmesi tamamen ödeme kolaylığı için yapılan bir uygulamadır. Dilerseniz toplu bir ödeme gerçekleştirmeniz mümkündür. Esenyurt belediyesi olmak üzere diğer belediyelerin de online ödeme sistemi üzerinden emlak vergi ödeme işlemleri kolaylıkla sonuçlanır.
Emlak Vergisi Hesaplama
Emlak vergileri gayrimenkulün değerine orantılı olarak hesaplanıyor. Ödenecek olan vergi için gayrimenkulün değeri ile belirlenen oran çarpılmalı. Büyükşehirde emlak vergisi 2 katı artımlı olarak alınır. Arza ya da konutlar için uygulanan oranlar ise daha farklıdır.
- Konutlar eğer Büyükşehir dışında kalıyorsa binde bir, Büyükşehir içinde yer alıyor ise binde 2 vergi uygulanır.
- Konut dışı yapılar için Büyükşehir dışında kalanlara binde 2, Büyükşehir içinde yer alanlara ise binde 4 vergi uygulaması yapılır.
- Araziler için ise Büyükşehir dışında kalıyorsa binde 1, Büyükşehir içerisinde kalıyorsa binde 2 vergi uygulanıyor.
- Arsalar için Büyükşehir dışında olanlara binde 3, içinde olanlara binde 6 vergi uygulanır.
Emlak vergileri taşınmazların değerleriyle orantılı olarak hesaplanıyor. Taşınmazın değeri belediyeler tarafından asgari olarak hesaplanmakta olup yüksek beyan edilme olanağı da var. Her yıl sınırlar dahilinde belediyeler taşınmazlar için rayiç birim fiyatları belirler. Vergiler esas alınarak arazi değeri ve sokak rayiç birimi çarpılarak hesaplama yapılır. Bunun yanı sıra yapılı olan taşınmazlarda arazi değerine yapı maliyetleri de eklenir.
Emlak Vergisinden Muaf Olan Kişiler
Ülkemiz sınırlarında brüt 200 metrekareyi geçmemek, tek konutu olmamak, devletin verdiği haklar dışında başka geliri olmamak şartıyla emlak vergisi ödemeyecek olan kişiler;
- Engeli olan vatandaşlarımız emlak vergisi ödemekle yükümlü değildir.
- Bunun yanı sıra şehitler, gaziler, yetimler ve dullarda emlak vergisi ödemez.
- Vefat etmiş olan emeklilerin yakınları, emekliler emlak vergisi ödemekle mükellef değil.
- Ev hanımları ve başka geliri olmayan kişilerden de emlak vergisi alınmıyor.
- Büyükşehir Yasası kapsamına girmeyen, köylerdeki arazilerden ve arsalardan da emlak vergisi alınmıyor. Yasa tarihinden itibaren olmak kaydı ile 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmaz.
Emlak vergisinden muaf olan kişiler sadece konutlar için geçerlidir. İş yeri arsa gibi taşınmazlar için bu muafiyet koşulları geçerli değildir. Muafiyetten yararlanmak adına koşullara uyum sağlayan kişiler ilgili belediyelere gitmeli. Daha sonra ise gerekli evraklarla beraber başvuru işlemlerini gerçekleştirmeli.
Emlak Vergisi Ödeme Yolları
Emlak vergileri genellikle belediyelere bizzat gidilerek ödeniyor. Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek vergi tutarını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Taşınmaza ait emlak vergisini faklı yatırım kanallarıyla da kolaylıkla ödemeniz mümkün olacak.
Havale ile ödeme işlemleri adına PTT şubelerine gidebilirsiniz. İlgili belediyeni hesap numarasına taşınmaza ait emlak vergisi yatırılır. Bunun dışında kişiler online olarak de ödeme yapabilir. Belediyelerin resmi internet sayfasına erişim sağlamanız gerekiyor.
Esenyurt belediyesi için resmi internet sayfasına erişim sağlayanlar adlarına kayıtlı emlak vergisini rahatlıkla ödeyebilir. Aynı durum diğer belediyeler içinde geçerlidir. Borç sorgulama işlemlerini de internet üzerinden kimlik numaranızla kolaylıkla gerçekleştirme hakkınız olacak.
Kredi kartınızla da emlak vergisini rahatlıkla ödeyebilirsiniz. Bunun için kredi kartı bilgilerinizi resmi belediye sitesine giriş yaptıktan sonra doğru bir şekilde girmeniz şart. Ardından emlak verginizi ödemeniz mümkündür.
Emlak vergisi ödeme işlemleri 1319 sayılı kanuna göre belirlenir. Mülk sahipleri kayıtlı oldukları belediyeler üzerinden işlem yapar.
Esenyurt Emlak Vergi Bildirimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kişiler kayıtlı oldukları belediyeye giderek başvuruda bulunmalıdır. Belediyelerin gayrimenkul bölümleri içinde ayrıca bir başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru formunu doldurduktan sonra tapuların fotokopisi, sahip olunan binalar için yapı kullanım izinleri, açık adres bilgileri, ikametgah ve arsa iş yeri adresine ait bilgiler gerekiyor. Bunun yanı sıra mülk sahibi olan kişinin T.C kimlik numarasını da beyan etmesi şart.
Gerekli olan evrakları hazırladıktan sonra belediyeye teslim ederek emlak vergi bildiriminde bulunmanız mümkün olacak.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/bornova-belediyesi-emlak-vergisi-sorgulama/
https://sartlari.com/uskudar-belediyesi-emlak-vergisi-odeme/
https://sartlari.com/bornova-belediyesi-emlak-vergisi-odeme/
https://sartlari.com/bornova-belediyesi-emlak-vergisi-borc-sorgulama-ve-odeme/
https://sartlari.com/etimesgut-belediyesi-emlak-vergisi-odeme/