Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir | Kanser memede ağrı yapar mı? - Şartları Neler

Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir | Kanser memede ağrı yapar mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gögüs kanserin belirtileri , kanserli memenin belirtileri, gögüs kanserin öldürürmü, gögüs kanserin kemoterapi, meme kanseri ağrı yapıyor mu, meme kanseri teşhis

Anasayfa > Genel > Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir | Kanser memede ağrı yapar mı?
06 Mart 2019
1.898 okunma
Göğüs Kanseri Belirtileri Nelerdir |  Kanser memede ağrı yapar mı?

Memede ve koltuk altında ele gelen kitle göğüs kanserinin belirtisi olabilir. Kitle büyük ise meme ucunun içeri çekilmesi de kanser belirtileri arasında yer alıyor. Eğer kanser çok büyür ise meme derisinde küçük bir ödem oluşur ve şişme yapar. Göğüs kanseri belirtileri nelerdir; kızarıklık, portakal görünümü, kanlı ya da kansız akıntı gibi durumlar göğüs kanseri belirtileridir. Vakit kaybetmeden doktora başvurmanızda yarar var. Kadınlarda en çok görülen kanser tipi olan göğüs kanseri için son 20 yıl içinde büyük ilerlemeler kaydedildi. Tedavi için erken tanı oldukça önemli.

Meme Kanseri Nedir?

Meme dokusunda bulunan süt kanalındaki süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz çoğalması meme kanseri olarak adlandırılır.  Kanserlerin %80’i invaziv duktal karsinomdur. İnvaziv duktal karsinom meme kanserin süt kanallarında ortaya çıktığını gösteriyor. Kanserlerin %20’si ise invaziv lobüler karsinomdur. İnvaziv lobüler karsinom kanserin süt kanallarında değil süt bezlerinde geliştiğini gösterir.

Kansere neden olan hücrelerin büyümesi ve çoğalması büyük bir zaman alır. Fakat çoğaldıktan sonra hücreler kan yoluyla diğer organlara yayılabilir. Meme kanserinin lenf yolu ile diğer organlara yayılmadan önce fark edilmesi son derece önemlidir. Bu durumda tedavi edilebilir.

Meme Kanseri Kimlerde Görülür?

Her 10 kadından birinde meme kanserine rastlanır. Her 100 meme kanserinin ise %1’i erkeklerde görülür. Sebebi bilinmemekle beraber beslenme tarzı, regl durumu, doğum kontrol hapları gibi farklı birçok faktörlerden bahsedilebilir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Eğer ailede meme kanseri olan bir kişi var ise daha dikkatli davranmak, düzenli olarak kontrole gitmekte yarar var. Kardeşte ya da annede var ise meme kanseri olma riski 3 kat daha fazladır.  Özellikle de menopoz döneminde 5 seneden fazla hormon ilacı kullanılması da kanser riskini arttıran faktörler arasında yer alıyor.

  • İlerleyen yaşlarda meme kanseri daha fazla görülüyor. Yaş ilerledikçe risk artar
  • Beyaz tenli kadınlar, esmer kadınlara nazaran %20 risk altındadır.
  • Meme kanseri olanların %5-10’u genetiktir. BRCA mutasyonuna sahip olan aile üyelerinin meme kanserine yakalanma riski %80 oranındadır.
  • Eğer kişi 15 yaşından önce radyoterapi görmüş ise meme kanserine yakalanma riski 40’lı yaşlardan sonra %35’e kadar çıkar.
  • Uzun süreli sigara kullanımı meme kanserini tetikler. Hareketsiz yaşamda meme kanseri riskini arttırıyor.

Şişmanlık olmak üzere doğurganlık dönemindeki kadınlarda da kanser riski 2 katına çıkıyor.

Meme Kanseri Belirtileri?

Erken tanı, meme kanserinin tedavisinde oldukça önemlidir. Meme kanseri erken tanı koyulduğunda tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Meme kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması tedavi için önemlidir. En ufak bir belirtiyi hissediyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Meme kanseri belirtileri şu şekilde;

  • Meme üzerinde sert yapılı, ağrısız kitle bulunması ya da memede ağrı ve sertlik hissedilmesi meme kanserinin en bilindik belirtileri arasında yer alıyor.
  • Hareket ettirilebilen ya da yerinde oynamayan zamanda büyüyen yapıda şişlik olarak da tanımlanabilir.
  • Meme boyutunda ve şeklinde gözle görülebilecek derecede değişiklik olması
  • Meme cildindeki morluk, damar genişlemesi, yara, portakal kabuğu görünümü
  • Özellikle meme başında genişleme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlak oluşması ve renginde değişiklik.
  • Meme başından gelen kansız ya da kanlı akıntı, sol memede ve sırtta ağrı da meme kanseri belirtileri arasında yer alıyor.
  • Koltuk altında olan elle fak edilen ağrılı ya da ağrısız şişlik

Tüm kadınlar özellikle 20 yaşından sonra kendi meme muayenesini yapmalı. Adet bitiminden 5-7 gün sonra muayene yapılması daha doğrudur. Adet olmayan kadınlar ise ayda bir muayene yapmalıdır.

Meme Kanseri Evreleri Nedir?

Meme kanseri nasıl başlar; öncelikle meme kanseri oldukça yavaş ilerleyen bir kanser türüdür.  5-7 sene içinde 1 cm büyüklüğe ulaşır. Lenf kanalları ve koltuk altı lenf bezlerinde ortaya çıkar. Daha sonra ise kan yolu ile kemik ve karaciğer gibi vücuttaki uzak organlara yayılabilir.

Tümörün hangi aşamada olduğunu öğrenebilmek adına evreleme yapılır. Bunun için uzmanlar tarafından TNM adında bir sistem kullanılıyor. T: Tümör çapını, N: hastalıklı koltuk altındaki lenf bezi sayısını, M:metastaz yani uzak yayılım durumunu belirtir. Meme kanseri için 4 evre belirtilir.

I Evre: Tümör 2 cm’den küçüktür. Daha lenf nodlarına sıçramamıştır.

II Evre: Tümörün 2-5 cm büyüklüğüne ulaştığı evredir. Çevredeki lenf nodlarına sıçramışta olabilir sıçramamışta olabilir.

III Evre: Tümör çevredeki lenf bezlerine sıçramış ve yayılma göstermiştir. Meme kanseri 3. evre öldürür mü; tümörün yayılma şekli, hastanın yaş faktörü, başka bir rahatsızlığının olmaması ve tedavi sürecine bağlı olarak yorum yapılabilir.

IV Evre: Tümör kemik, beyin, akciğer, karaciğer, beyin gibi diğer organlara ve uzaktaki lenf nodlarına sıçramıştır.

Meme Kanserinde Teşhis

Meme kanserinden korunmak ve erken evrelerde teşhis edilmesi bakımından meme muayenesi oldukça önemlidir. Kendi kendine meme kontrolleri, yıllık momografi, yıllık doktor muayenesi erken teşhis yöntemleri arasında yer alıyor. Kadınlar ayna karşısında her ay düzenli olarak kendi memelerini muayene etmelidir. Meme muayenesi adet döneminden 4-5 gün sonra uygulanmalı.

Kollarınızı yukarı kaldırarak her iki memenizde de herhangi bir deri çekintisi, meme ucunda yara ya da koltuk altında, meme altında kitle olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sol memede ağrı sızı gibi durumlar hissediyorsanız doktorunuza başvurun. Ancak ağrı olmadan da kitle hissedilmesi durumlarda uzman bir doktor ile görüşülmesi erken teşhis için oldukça önemli.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle erken evrelerde meme kaydı olmadan geliştirilen teknikler ile hastalık yayılımı önlenir. Tümöre direkt olarak müdahale  edilir. İleri evrelerde ise meme kanserinde memenin cerrahi yöntem ile alınması söz konusudur. Ancak bu durumda da plastik cerrahi yöntemler uygulanarak yeni bir meme yapılabiliyor.

Göğüs kanseri öldürür mü; meme kanseri öldürmez geç tanı öldürür. Bu nedenle kanserin tedavisinde hastanın hangi evrede olduğu oldukça önemlidir. Evre 0’da genellikle ameliyat sonrası kemoterapiye gerek duyulmuyor. Ayrıca radyoterapide tedaviye eklenmekte.

  • II Evre ve I Evre’de ise kitle küçük olduğundan dolayı öncelikle ameliyat yapılır. Daha sonra ameliyatın ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
  • III Evre’de ise öncelikle kemoterapi uygulanır daha sonra hasta ameliyata alınır.
  • IV Evre’de kanser vücudun çok daha fazla bölgesine yayılım göstermemiş ise ameliyat önerilmiyor. Sadece kemoterapi uygulanır. Bazen de radyoterapi uygulanmakta.

Meme kanseri tedavisinde öncelikle doktorların amacı tümörün geride kalmayacak şekilde ameliyat ile alınmasıdır. Koltuk altına yayılım gösteren durumlarda ise lenf bezlerinin tümü ameliyat ile alınır. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde genellikle memenin etkilenmiş olan kısmı alınır. Fakat alınacak kısım tümörün büyüklüğüne, yerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kanserli memenin ultrason görüntüsü ve uygulanan yöntemler kaçıncı evrede olduğunun belirlenmesinde etkilidir. Kanser sürecinde kişilerin beslenme biçimlerine ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra meme kanseri tanısından sonra tekrar kansere yakalanılmaması adına güçlü bir beslenme listesi hazırlanır.

Kanser Memede Ağrı Yapar Mı?
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 ‘sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Göğsümde Kitle Olduğunu Nasıl Anlarım?
Meme kanseri belirtileri arasında en belirgini memede ele gelen kitledir. Ele gelen kitle meme dışında koltuk altında da olabilir. Eğer kitle büyümüş ise meme ucunun içeri doğru çekilmesi de meme kanseri belirtilerindendir. Çok nadir görülse de meme ucundan kanlı ya da kansız akıntı da meme kanserini işaret edebilir.
Memede Malignite Şüphesi Kanser Midir?
Meme kanseri, meme dokusundaki süt kanallarında ya da süt bezlerinde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde sürekli çoğalmasıyla oluşur. Bu hücrelerin artmasıyla birlikte tümör adı verilen kütle oluşur. Tümör, benign (iyi huylu, kanserli olmayan) ya da malign (kötü huylu, kanserli olan) özellikte olabilir.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/kolon-kanseri-belirtileri-nelerdir/

https://sartlari.com/gebelikte-gorulen-farkli-renkli-akintilarin-anlamlari/

https://sartlari.com/bagirsak-kanseri-yasam-suresi/

https://sartlari.com/akciger-kanseri-3-evre-ne-kadar-yasar/

https://sartlari.com/cocuklarda-gogus-agrisi-neden-olur/