Muz Besin Değeri | Muz protein mı karbonhidrat mı? - Şartları Neler

Muz Besin Değeri | Muz protein mı karbonhidrat mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Muzun besinn değeri kaçtır? Muz neden spordan sonra yenilir? Sporcular neden muz yer? Muz kilo verdirir mi? İşte tüm detaylar yazımızda…

Anasayfa > Genel > Muz Besin Değeri | Muz protein mı karbonhidrat mı?
11 Nisan 2019
1.224 okunma
Muz Besin Değeri | Muz protein mı karbonhidrat mı?

Muz eklendiği her tatlıya lezzet katan tek başına da yendiğinde bir o kadar tatlı bir meyvedir ve sağlığa sayısız faydaları vardır ve büyük bir enerji kaynağı olan muz vitaminlerden ve temel micro besin ögelerinin hepsinden aynı anda yararlanabilmek açısından iyi bir araç olmuştur.

Lif açısından oldukça zengin olan muzun bağırsaklarımızın çalışmasında, sindirim sistemimiz, cildimiz, kaslarımız gibi daha birçok faydası vardır.

Muz Nerede Yetişir?

Sıcak iklimlerin meyvesi olan muz Akdeniz Bölgesinde yetişen muz ülkemizde Alanya, Bozyazı, Anamur ve çevresinde yetişir.

Muzun Faydaları

Zengin Protein, Karbonhidrat, Potasyum ve diyet lifi kaynağı olan muz içerdiği temel micro besin ögeleri sayesinde birçok fiziksel ve ruhsal hastalığa faydası vardır.

İçerdiği vitamin ve minareler sayesinde uzun süre tok tutmasıyla bilinen muz diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerinden biridir.

Boşaltım sisteminizin düzgün ve sağlıklı çalışmasında büyük katkısı olan muz, özelliklede kabızlık sorununuzun ortadan kalkmasına büyük destek olacaktır.

Potasyum deposu olan muz kan basıncınızın yani tansiyonunuzun düzenlenmesini sağlar. Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız muz yemeden önce hekiminize danışmalısınız.

Potasyum deposu olan muzun kan basıncımızı düzenlendiğini söylemiştik yani bu demek oluyor ki muzun bu özelliği bizi kalp, damar hastalıkları ve bu hastalıkların sebebiyet verdiği felç durumlarından uzun vadede koruyacak demektir.

İçeriğinde bolca kalsiyum bulunduran muz kemiklerimizin sağlığını korumuş olur.

A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içeriğinde bulunduran muz saç köklerimizin ve saç tellerimizin güçlenmesini sağlar, düzenli tüketiminde saçlarımızın gözle görülür bir şekilde uzadığını görürüz.

Sinir, stres, bunalım ve mutsuzlukla içeriğinde bulundurduğu minerallerle birlikte baş etmenize yardımcı olur.

Astım hastalığının semptomlarından ve eğer öksürme şikâyetleriniz varsa öksürüğe de iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Her yiyeceğin yararları olduğu gibi fazlası da zarardır, muzda bu yiyeceklerden birisidir. Muzun zararlarına değinecek olursak eğer diyabet hastasıysanız muz başlı başına tüketmemeniz gereken bir meyvedir, bir tane muz sizi tok tutmaya yetecektir, fazlası kilo alımına sebep olabilir içeriğinde bol miktarda şeker bulunduran muzun kalorisi abur cuburlarla eş değerdir. Boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasına büyük destek sağlayan muz fazla tüketimde tam tersi etkiyi gösterip kabızlığınıza sebep verebilir.

Spordan sonra yaktığınız yağları ve glikojen depoları yüzünden halsiz ve yorgun hissedersiniz, ertesi gün spora tekrar gelmek işkence gibi görünür ama eğer spor öncesi muz yersek içeriğindeki potasyum sayesinde spor sonrası ağrılarımız azalacak ve eğer spordan sonra muz tüketirsek kaslarımızın beslenmesinde, kaybettiğimiz enerjimizi yaktığımız onca kalori boşa gitmeden geri kazanmış oluruz.

Muzdaki Vitaminler

Muzun içeriğindeki vitaminler A, C, E, K, B1, B2 ve B6 vitaminleri ve fosfor, çinko, magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum ve manganez gibi minerallerin tamamını 1 tane muz tüketerek karşılayabilirsiniz.

Tam bir potasyum deposu olan muz kaslarınızı geliştirmekte ve enerji depolamanızda yardımcı olduğu gibi kan basıncınızı düzenler.

İskelet sağlığınıza faydalı vitaminlerden olan D vitamini, kalsiyum ve potasyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığına faydası açısından en önemli meyvelerden birisidir.

Magnezyum içeriği olmasından dolayı, glikozun (kan şekeri) kaslara iletilmesinde yardımcı olur. Ayrıca spor esnasında kaslarda oluşan ve ağrı yapan laktik asitin atılmasında büyük role sahiptir.

Ruhsal sağlığa iyi gelen B vitamini ile mutluluk hormonlarınızın salgılanmasına yardımcı olan meyvelerindendir. Sinir ve stresinizi azaltıp, triptofan içermesi sayesinde rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Lif içeriğinin yüksek olması boşaltım sisteminizin sağlıklı çalışmasına destek olur.

Potasyum içeriği ile doğal bir nemlendiricidir, kuru ciltlerin kurtarıcısıdır.

Muz Kaç Kalori?

100 gram muzun kalorisi 88,7 kcal dır.

Muz Kilo Aldırır mı?

Muzun kalorisi ortalama 89 kaloriyken, muzu ne kadar tükettiğinize bağlı olarak kilo almak mümkündür. Kalorisi fazla olan bu meyvenin dikkatli tüketimi halinde tok tutma özelliği vardır ve diyetisyenlerin vazgeçilmez meyvesidir.

Eğer dikkatsiz bir şekilde tüketirseniz yüksek kalorili bu meyve kilo alımına sebep olacaktır.

1 Tam Muz Kaç Kalori?
Muz kaç kalori acaba diye düşünüyorsanız işte, boyutlarına ve gramajlarına göre muz kalori değerleri: 1 adet orta büyüklükteki (170 gr) muz: 131 kcal. 1 adet büyük (190 gr) muz: 146 kcal. 1 adet küçük (90 gr) muz: 69 kcal.
1 Muz Kaç Magnezyum?
27 mg
1 Muzda Ne Var?
1 adet orta büyüklükte muzda; 110 kalori, 3 gr besin lifi, 14 gr şeker vardır. Muzun Mineralleri; 23,6 mcg folat, 5,9 mg kalsiyum, 21,9 mg magnezyum 0,3 mg demir, 21,9 mg,26 mg fosfor, 422 mg potasyum, 0,2 mg çinko, 1,2 mcg selenyum, 0.1 mg bakır, 0.3 mg manganez, içerir.
1 Muz Kaç Gr Karbonhidrat?
Yumuşak ve posalı bu kabuklu meyve yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahip. 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/uykusuzluga-iyi-gelen-yiyecekler/

https://sartlari.com/yulaf-besin-degeri/

https://sartlari.com/yogurt-besin-degeri/

https://sartlari.com/yumurtanin-besin-degeri/

https://sartlari.com/nohut-besin-degeri/