Okula İsteksiz Giden Çocuğa Nasıl Davranmalı? | Okuldan kaçan çocuk için ne yapmalı?
Her çocuk okula giderken aynı tepkiyi vermez. Bazı çocuklar akşamdan çantasını hazırlayıp okula yeniden gitmek için sabırsızlanırken bazı çocuklar okula gitmemek çekin çeşitli bahaneler üretmektedir. Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl yaklaşılmalı? Okul fobisini yenmek için neler yapılmalı? Araştırdık.
Sözleriniz Önemlidir!
Anne ve babaların ilk yaptığı hata çocuğa sürekli aynı kelimeleri kullanmaktır. Çocuk okula gitmek istemediğini söylüyor veya ayakkabım sıkıyor, karnım ağrıyor veya öğretmenini sevmediğini söylüyorsa aile direnç çocuğun bahanelerini kırmalıdır ve hepsini tek tek açıklamalıdır. Ancak çocuğa ‘okula gideceksin başka çaren yok’ veya ‘korkma’ demek onu daha kötü etkileyecektir. Baskı ile sürekli korkma gibi cümleler korkulacak bir durum olduğunu bilinçaltına yerleştirir ve daha kötü sonuçlar elde edersiniz. Bu yüzden önce çocuk ile doğru iletişim kurmalısınız.
Okul Korkusunun Nedenleri Neler Olabilir?
- Çocuğun ailesine aşırı bağlı olması
- Ailesi yanında yokken başına bir şey geleceği korkusu
- Yeni kardeşi olmuş ise kıskançlık
- Sorumluluk almak istememesi
- Ailenin çocuğa aşırı bağlılığı
- Başarısız olma endişesi
- Öğretmenini paylaşma korkusu
- Anne ve babanın davranışları
Gibi birçok neden okul korkusuna neden olabilmektedir.
Okula Gitmekten Kaçınan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz okula gitmek istemiyor ve sizde evde kalmasına izin verdiyseniz evde mutlu olmasını sağlamak adına etkinlikler yapmayınız. Okulu eve göre daha cazip göstermek nihai hedefiniz olmalıdır. Örneğin evde tatil günüymüş gibi onu serbest bırakmayın veya onu ödüllendirmeyin.
Evde canı sıkılan çocuk okula gitmek isteyecektir. Okulda keyif alacağı aktivitelere katılmasını sağlayın. Eğer okulu gelişmiş değil ve sevdiği aktiviteler yoksa öğretmeninden ona ek görevler vermesi konusunda ricada bulunabilirsiniz. Okulda yaşadığı olayları anlatmaktan keyif alacağı hale getirebilirsiniz. Örneğin matematikten hoşlanıyorsa bugün öğrendiklerini size anlatmasını sağlayabilirsiniz. Böylece size karşı kendini başarılı hissedecek ve motivasyonunu arttıracaksınız. Çocuğunuza güvendiğini belli edin ve değerli hissetmesini sağlayın. Unutmayın ki mükemmel çocuk ders notları çok iyi olan çocuk değildir. Çocuğunuzu dinleyin ve günün birkaç saati arkadaşı olarak onu dinleyip onunda dertleşin. Okula zorla giden çocuk bir süre sonra alışacak ve kendine güveni artacaktır. Tüm yolları deneyip sonuç alamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/okula-giden-cocugun-arkasindan-okunacak-dua/
https://sartlari.com/egzersiz-nabiz-ve-soluk-alip-verme-arasinda-nasil-bir-iliski-vardir/
https://sartlari.com/cocuklari-gripten-korumanin-yollari/