Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı? - Şartları Neler

Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yatay geçiş tarihleri 2019, yök yatay geçiş 2018 2019, bahar dönemi yatay geçiş 2019, bahar dönemi yatay geçiş olan üniversiteler, bahar dönemi yatay geçiş tarihleri 2019, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş tarihleri 2018-2019

Anasayfa > Genel > Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?
10 Mart 2019
1.861 okunma
Yatay Geçiş Şartları 2023-2024 | 2023-2024 yatay geçiş olacak mı?

Yatay geçiş şartları öğrenciler için bir umuttur. Bazı öğrenciler hiç istemedikleri bir üniversitede ya da bölümde okumak zorunda kalıyor. Ancak, yeni bir üniversiteye ya da farklı bir bölüme geçme hakkınız her zaman olacaktır. O nedenle öncelikle yatay geçiş şartları 2022-2023 nedir, nasıl geçiş yapılır gibi soruları sormanız gerekiyor.

Yatay geçiş yapabilmek için ilk olarak bir üniversitenin öğrencisi olmalısınız. Bunun yanında burada hazırlık sınıfını bitirmiş, ilk dönemi de okumuş olmanız gerekiyor. Hazırlık sınıfında olanlar, ilk dönemini bitirmemiş olanlar ve son döneminde olanlar yatay geçiş yapamıyor.

Yatay geçiş tarihleri 2022-2023 ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değil. Türkiye’de çok sayıda üniversite var ve her bir üniversite kendi geçiş tarihlerini kendi belirliyor. Ancak, burada söylenebilecek tek bir net bilgi var. O da kayıt dönemleri başlamadan yatay geçiş tarihleri karşınıza çıkar. Çünkü kayıt olabilmeniz için yatay geçiş sonucunun alınması gerekir.

Yatay Geçiş Tarihleri Ne Zaman?

Okuduğu üniversiteden memnun olmayan, okuduğu bölümü değiştirmek isteyen öğrenciler tekrar sınava girmek zorunda değil. Tekrar sınava girmek hem yeni bir stres yaratıyor hem de vakit kaybı yaşatıyor. O nedenle yatay geçiş yapmak çok daha mantıklı oluyor. Yatay geçiş tarihleri 2022-2023 iki farklı zaman diliminde karşınıza çıkıyor. Güz dönemi ve bahar dönemi.

Üniversitelerde iki farklı dönem vardır. Bunlardan biri güz önemidir, diğeri ise bahar dönemidir. Her iki dönemde de yatay geçiş yapma hakkınız vardır. Ancak, yatay geçiş tarihleri ile ilgili net bir bilgi sunmak mümkün değildir. Her üniversitenin sunduğu farklı tarihler vardır. A üniversitesi 12 Ocak ile 18 Ocak arasında süre sunarken B üniversitesi 10 Şubat ile 20 Şubat arasında zaman sunabilir. Ancak, geçiş tarihleri okulların açılmasından ve kayıt döneminden öncedir. Bu sayede öğrenciler kayıt dönemine yetişebilir.

Yatay Geçiş Puanları Nedir?

Yatay geçiş yapmak istiyorsanız öncelikle tarihlere odaklanmalısınız. Bahar dönemi yatay geçiş 2019 işlemlerini yaparken bir yandan da puan türünü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öğrenciler iki farklı puan üzerinden geçiş yapabiliyor. Bunlardan biri ÖSYM puanı, diğer ise üniversitedeki not ortalaması.

ÖSYM Puanı: ÖSYM her yıl üniversiteye giriş sınavı yapıyor. Öğrenciler bu sınavdan almış oldukları puan ile üniversitelere yerleşiyor. Eğer ki bir başka üniversiteye ya da bölüme geçmek istiyorsanız almış olduğunuz puanları kullanabiliyorsunuz. Öncelikle geçeceğiniz üniversitenin ya da bölümün puanı almış olduğunuz puandan daha yüksek olamaz. Puanınız o bölümün puanına yeterli olmalıdır. Eğer ki sayısal bir bölümden sözel bir bölüme ya da sözel bir bölümden sayısal bir bölüme geçiyorsanız sınava girdiğiniz yıldaki puanınız önem teşkil eder. Sayısalcıların da bir sözel puanı vardır. Bu sözel puan ile sözel puanla öğrenci alan bölüme girebilirsiniz.

Not Ortalaması: Not ortalaması sayesinde başka bir üniversiteye ya da bölüme geçiş yapmak istiyorsanız öncelikle üniversitelerin şartlarına bakmalısınız. Genel şart öğrencinin 100 üzerinden en az 60 not ortalamasına sahip olmasıdır. Ancak, bazı üniversiteler bu notları değiştirme hakkına sahiptir. Bazılarında 70 not ortalaması görürken bazılarında bu ortalama 80’i bulabiliyor.

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Yatay geçiş yapabilmek için öncelikle kural ve şartlara uyum sağlamak gerekiyor. YÖK yatay geçiş 2022-2023 yılları için kural ve şartlar belirtiliyor. Kural ve şartlara uyum sağlayan öğrenciler istedikleri kuruma yatay geçiş yapabiliyor:

  • Her bir öğrencinin bir kere yatay geçiş yapma hakkı vardır. Her öğrenci sadece 2 kere yatay geçişe başvurabilir.
  • Öğrenci hazırlık sınıfındaysa yatay geçiş hakkı yoktur.
  • Ön lisans öğrencileri ilk dönemlerinde ve son dönemlerinde yatay geçiş yapma hakkına sahip değildir.
  • Lisans öğrencileri ilk dönemlerinde ve son dönemlerinde yatay geçiş yapma hakkına sahip değildir.
  • Açık ya da uzak eğitim alan öğrenciler herhangi bir bölüme yatay geçiş yapmak istiyorsa Eylül ayının ilk haftasında son mesai saatine kadar başvuru yapma hakkına sahiptir. Açık ve uzak eğitimde herhangi bir kontenjan sınırı bulunmamaktadır.
  • Aynı kurum içinde yatay geçiş yapmak isteniyorsa farklı puan türüne sahip olan bölümlerde aynı puan türüne bakılarak öğrencinin üniversiteye girmiş olduğu yıl almış olduğu puanın, o bölümün puanının altında olmaması gerekiyor.
  • Kurumlar arası yapılacak olan yatay geçişlerde öğrencinin not ortalaması göz önüne alınmalıdır. Burada not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olma şartı vardır.
  • Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin kayıtlı olduğu üniversitenin puanı önem teşkil eder. Başarı notu gerekli değildir.
  • T.O.K programına kayıtlı olan öğrencilerin sadece M.T.O.K programlarına yatay geçiş hakkı bulunmaktadır.
  • DGS ile bir üniversiteye yerleşen öğrencilerin sadece DGS şartlarını kapsayan üniversitelere yatay geçiş yapma hakkı bulunuyor.
  • Özel yetenek ile öğrenci alan üniversitelerde eğitim gören öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapma hakkına sahiptir. Ancak, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan hiçbir kuruma yatay geçiş yapılamaz.
  • Türkçe dili ile eğitim veren bir kurumdan yabancı dil ile eğitim veren bir kuruma yatay geçiş yapılacaksa yabancı dil yeterliliği aranır. Eğer ki yabancı dil yeterliliği yoksa geçilen okulda yabancı dil eğitimi alınması gerekir.
  • Eğer ki öğrenci yatay geçişten memnun kalmazsa yatay geçiş döneminde daha önceki okuluna geçme hakkına sahiptir.
  • ÖSYM yatay geçiş sayfasında belirtilen bilgilere göre, o yıl kaç öğrenci alınacaksa %30’u kadar da yatay geçiş öğrencisi alınacağı belirtiliyor.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş yapabilmek için öncelikle nasıl yapılacağı konusunda bilgi almak gerekiyor. Bahar dönemi yatay geçiş tarihleri 2022-2023 takip edilmelidir. Kontenjanların 15 gün öncesinden açıklandığını unutmamak gerekiyor. Her bir üniversitenin yatay geçiş tarihleri farklıdır. Hangi kuruma geçmek istiyorsanız o kurumun internet sayfasından tarihleri kontrol etmelisiniz.

Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş: Not ortalaması düşük olan öğrenciler yatay geçiş hakkından yararlanabiliyor. Öncelikle bir üniversiteye yerleşmiş ve ilk dönemi okumuş olmanız gerekiyor. Daha sonra başka bir üniversitede istediğiniz bölüme geçebiliyorsunuz. Bunun için üniversite sınavından almış olduğunuz puan çok önemlidir. Almış olduğunuz puanın, geçmek istediğiniz üniversitesinin bölümü için koymuş olduğu puandan düşük olmaması gerekiyor. Sadece 1 kere bu haktan yararlanabiliyorsunuz. Ancak, memnun kalmazsanız kendi okulunuza geri dönebiliyorsunuz. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş tarihleri 2022-2023 üniversitelere göre değişkenlik gösteriyor. Genel olarak Eylül ve Şubat aylarında iki kere düzenleniyor.

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş: Üniversiteler arası yatay geçiş sağlayabilmeniz için iki farklı yol var. Bunlardan biri merkezi puan sistemi ile yerleşmedir. Bunun için almış olduğunuz puanın gitmek istediğiniz okulun puanından yüksek ya da eşit olması gerekiyor. Eğer ki not ortalaması ile geçiş yapmak istiyorsanız 100 üzerinden en az 60 ortalamaya sahip olmanız gerekiyor. Bu şekilde yatay geçiş yapabiliyorsunuz.

Bölümler Arası Yatay Geçiş: okuduğunuz bölümden memnun değilseniz bu bölümü değiştirebiliyorsunuz. Ancak, bölüm değişikliğinde puan türü de değişebiliyor. Dolayısıyla sınava girmiş olduğunuz yıl gideceğiniz bölümün puan türünde almış olduğunuz puan çok önemlidir. Eğer ki bölümün puanından yüksek ya da bölümün puanına eşit ise o zaman geçiş işlemlerini yapabiliyorsunuz.

Yatay Geçiş Kontenjanları Nedir?

Her bir üniversite hangi bölüm için kaç öğrenci alacağını belirliyor. ÖSYM tarafından da bu kontenjanlar onaylanıyor. Yatay geçiş kontenjanları 2019 tüm üniversitelerin almış olduğu toplam öğrenci sayısının %30’u olarak hesaplanıyor ve üniversitelere paylaştırılıyor. Dolayısıyla genele bakıldığında her bir üniversite dönemlik olarak bölüm başına 3-5 arasında yatay geçiş ile öğrenci alıyor.

Yatay geçiş yapmak, kontenjandan yararlanabilmek için puan türünüz ve puanınız ya da not ortalamanız çok önemlidir. 3 kişilik bir kontenjandan yararlandığınız zaman başvuruda rakiplerinizden daha yüksek bir puana ya da nota ihtiyacınız olacak. 60, 70, 80 ve 90 not ortalaması olan 4 öğrenci 3 kişilik kontenjanı olan bir bölüme başvuru yaptığında 70, 80 ve 90 not ortalaması olanlar yatay geçiş yapabilirken 60 ortalaması olan öğrencinin başvurusu yanar.

Yatay Geçiş Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Her üniversite başvurularını internet üzerinden açıyor. Burada önemli olan öğrencinin hangi üniversiteye yatay geçiş yapmak istediğidir. Başvurular ile ilgili duyuru yapıldığı zaman bunu takip ediyor olmanız gerekiyor.

Genel olarak yaz döneminde başvurular daha fazladır. Aynı zamanda çoğu üniversite başvuru tarihlerini Temmuz ayı olarak belirlemektedir. Sonuçlar ise 1- 1 buçuk ay sonra henüz okul dönemi başlamadan kayıt döneminden önce açıklanır. Bu sayede öğrenciler kayıt için üniversiteye başvurabilir.

Bahar dönemi yatay geçiş olan üniversiteler 2022-2023 listesine bakıldığında hemen hemen her üniversiteyi burada görebiliyorsunuz. Çünkü yatay geçişler yılda iki kez olmak üzere hem bahar hem de güz dönemi için ayrı ayrı sunuluyor.

Öğrenciler yatay geçiş yaparak hem daha çok sevdikleri bir bölümü okuma hem de sevdikleri bir mesleği yapma hakkına sahip oluyor. Yatay geçiş şartları 2022-2023 açıklandığı zaman bu şartlara uyan her öğrenci başka bir bölüme ya da üniversiteye geçme hakkına sahip oluyor.

2022-2023 Yatay Geçiş Olacak Mı?
Küresel Salgın dolayısıyla ve 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz dönemi ile sınırlı olmak üzere öğrenciler, birinci sınıf ve son sınıf da dâhil bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilecektir.
2022-2023 Yatay Geçiş Başvuruları Ne Zaman?
2022-2023 2022 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılı Merkezi Yerleştirme Puanı(Ek Madde1) ile Yatay Geçiş Başvuru Duyurusu. (Sistem 02 Ağustos 2022-2023 tarihinde saat : 09:00’da açılacak olup, 13 Ağustos 2022-2023 saat : 17:00’de kapatılacaktır.)
Yatay Geçiş Başvuru Ne Zaman 2022-2023?
Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.
Üniversitelerde Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?
Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/yatay-gecis-sartlari/

https://sartlari.com/kitaplik-dekorasyonu/

https://sartlari.com/hgs-musteri-hizmetleri-telefonu/

https://sartlari.com/avrasya-tuneli-gecis-ucreti-ne-kadar/

https://sartlari.com/kac-puanla-hangi-liseye-gidilir-2019/