Unutkanlık İçin Hangi Doktora Gidilir | Unutkanlık hangi hastalıkların belirtisi?
Unutkanlık var hangi doktora gitmeliyim, unutkanlık ve dalgınlık için hangi doktor, dalgınlık için hangi doktora gidilir, hafıza zayıflığı için hangi doktor, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı için hangi doktora gitmeliyim, unutkanlık için hangi bölümden randevu alınır
Unutkanlık için nöroloji doktoruna gidilir. Eğer unutkanlık psikolojik nedenlerden dolayı ise nöroloji doktoru sizi psikiyatri bölümüne sevk eder. Çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biri olan unutkanlık; yetersiz beslenme, yaşlılık, stres gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Depresyon, kaygı bozukluğu vb. psikolojik rahatsızlıklar sonucu da oluşabilir. Genellikle unutkanlığın yaşlılık nedeni ile ortaya çıktığı düşünülür. Ancak gençlerde de sıklıkla görülmekte. Unutkanlık için hangi doktora gidilir; uzman bir nöroloji doktoruna gitmenizde yarar var.
Unutkanlık Nedenleri Nelerdir?
Bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, kişilerin günlük işlerinin sekteye uğramasına yol açan unutkanlık sebepleri arasında vitamin eksikliği yer alır. Bunun yanı sıra;
- Uyku düzeninin olmaması unutkanlığa neden olan en önemli nedenlerden biridir.
- Depresyon, stres ve kaygı bozukluğu da unutkanlığı tetikleyen psikolojik etmenler arasında yer alıyor.
- Özellikle B12- D3 vitamin eksikliği ve folik asit eksikliği de unutkanlığa neden olmakta.
- Düzensiz yaşam tarzı, yanlış beslenme alışkanlıkları da unutkanlığı tetikliyor.
- Özellikle gençlerde bilgisayar ve akıllı telefonlarının yoğun kullanılması da unutkanlığa neden olan etmenler arasında.
Triod hormon bozukluğu, kaza sonucu beyne alınan darbeler olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar bellek bozukluğuna yok açar.
Genç Yaşta Unutkanlık Neden Olur?
Genellikle yaşlılarda ortaya çıksa da gençlerde unutkanlıktan muzdarip. Özellikle geceleri sabaha kadar ders çalışan ve verimli uyku saatini es geçen kişilerde unutkanlığın ortaya çıkması daha yüksek. Gece 11’den sonra vücut melatonin salgılıyor. Özellikle gece 2’ye kadar melatonin hormonu üst seviyeye ulaşmakta. Verimli uyku saatlerinin kaçırılmaması oldukça önemlidir.
- Kitap okuma alışkanlılığının olmaması
- Akıllı telefonlar ve bilgisayarların çok fazla kullanılması
- Beynin gereksiz bilgiler ile dolu olması
- Yoğun gelecek kaygısı ve aşırı stres
- Çevresel toksit maddeler
Unutkanlık için gençler öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeli. Sağlıksız, fast food yiyeceklerden uzak durmalılar. Tiyatro, opera gibi hem ruha hem de işitsel ve görsel zekayı geliştirecek sanatsal faaliyetlere katılmakta unutkanlığı önlemede oldukça önemli etmenler arasında yer alıyor.
Unutkanlık Belirtileri Neler?
Kısa süreli unutkanlıklar direkt olarak hastalık olarak algılanmamalı. Başlangıçta unutkanlık hayatınızı olumsuz etkilemez. Ancak ilerlemesi durumunda ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Unutkanlık belirtileri;
- Yüzleri tanıma becerisinde güçlük çekme
- Yaşam becerilerinin kaybedilmesi
- Konuşmada güçlük, kelimelerin hatırlanmaması
- İletişim yeteneğinin kaybolması, sorulara yanıt verememe
- Aynı soruları tekrar tekrar sorma
- Öğrenme yeteneğinde değişiklik
- Ruh halinde ve davranışlarda ani değişiklikler
- Kelimelerin bölerek konuşulması
- Bilinen yerlerde kaybolma, yönünü bulamama
Hafıza kaybı ya da beyinde kayıtlı olan bilginin bulunamaması unutkanlık olarak tanımlanır. Hastalıkların ve bazı durumların belirtisi olarak görülür. Yaşlılık olarak görülse de gençlerde de unutkanlık ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda nöroloji doktoru ile görüşme yapmanız gerekiyor. Unutkanlıkta da erken tanı tedavinin olumlu sonuçlanması adına oldukça önemlidir.
Unutkanlık Nasıl Giderilir?
Unutkanlık nasıl giderilir; en önemli yollardan biri hafızayı güçlendirmek. Hafızayı güçlendirmek adına teknolojiden biraz uzak kalmanız gerekiyor. Örneğin; bir yakınızı, akrabanızı ya da ailenizi ararken cep telefonunuza ezberinizden yazarak arama yapın. Bunun yanı sıra günlük basit işlerinizde kullanacağınız hesaplama işlemlerinde hesap makinesini değil zihninizden işlem yapmaya özen gösterin. Hazır gıda yemekleri de unutkanlığa yol açıyor. Evinizde çaba sarf ederek kendiniz yemek yapmalısınız.
- Sosyal ilişkiler ruhsal sıkıntıların hafifletilmesinde ve zihin faaliyetlerinin arttırılmasında oldukça etkilidir.
- Televizyon seyretmek, telefonla oynamak ya da bilgisayarda vakit geçirmek yerine arkadaşlarınız, sevdikleriniz ile görüşün.
- Evinize her zaman gittiğiniz yollardan değil farklı yollardan gidin.
- Farklı tarzda bulmacalar çözün. Zihninizi her zaman aktif tutmaya çalışın.
- Uyku düzeni de oldukça önemli. İyi bir uyku için ise kahve, çay tüketiminin azaltılması gerekiyor.
- Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi, zararlı alışkanlıklardan uzak durulması da unutkanlığın engellenmesinde önem arz eder.
- Unutkanlık için vitamin almak isteyenler B12, D ve E vitaminlerini tercih etmelidir.
Bunun yanı sıra uyumadan önce akıllı telefona uzun süre bakılmaması da gerekiyor. Uzmanlar uyumadan önce kitap okunmasını tavsiye eder. Böylelikle zihin okuduğunuz kitabı yorumlayarak aktif kalır.
Unutkanlık Hastalık Çeşitleri
Unutkanlık denilince akla ilk gelen hastalık Alzheimer. Beyin hücrelerinin hasar alması nedeni ile ortaya çıkan Demans rahatsızlığı da Alzheimer türlerinden biridir. Genellikle bu terimler birbiri ile karıştırılır.
Demans: Beyin hücreleri hasar aldıktan sonra birbiri ile olan iletişimleri bozulur. Daha sonra hücrelerin haberleşememesi düşünceleri, duyguları ve doğrudan davranışları etkiler. Beyinde hasar alan bölgedeki yoğunluk hafızanın yitirilmesine dahi yol açar. Eğer unutkanlık yer ve yön ile ilgili alanın hasar alması sonucu ortaya çıkmış ise yön bulamama gibi şikayetler ile kendini gösterir.
Alzheimer: Demans rahatsızlığının en çok bilinen çeşitlerinden biri Alzheimer. Ancak her demans hastasına Alzheimer diyemeyiz. Beyin hücrelerinin programlanandan çok daha erken ölmesi nedeni ile ortaya çıkar. Bulaşıcı bir hastalık olmamakla beraber en çok 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Risk yaratan durumlar;
- Geçmişte büyük bir depresyon yaşanmış olması
- Damar hastalığı olanlar
- Düşük eğitim düzeyi
- APOE4 taşıyıcısı olanlar
- Ciddi kafa yaralanmaları
Yemeğin altını açık unutmak, bakkaldan ne alacağını unutmak gibi küçük küçük durumlar Alzheimer hastalığının ufak belirtileri arasında yer alır. Daha önceden herhangi bir şekilde unutkanlık yaşamayan kişiler özellikle dikkat etmelidir. Gençlerde görülen unutkanlığın nedenleri modern hayatın neden olduğu çeşitli ruhsal bunalımlar olabilir.
Unutkanlık Hangi Hastalıkların Habercisi: Herkes tarafından bilinen Alzeimer, damar tıkanmaları, trioid bozukluğu, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek rahatsızlığı, parkinson hastalığı unutkanlığın altında yatan rahatsızlıklar olabilir. Bu nedenle oldukça dikkatli davranmak ve uzman bir hekimle görüşmekte yarar var.
Unutkanlık İçin Hangi Gıdalar Tüketilmeli?
Unutkanlığın engellenmesinde mucize gıdalardan biri balıktır. Omega 3 yağ asidi içeriği için balık uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilir. Özellikle mevsiminde haftada iki kez tüketilmesi yeterli olacaktır.
- İster ayran isterseniz cacık olarak tüketin; yoğurt unutkanlığa iyi gelen en iyi gıdalar arasında yer alıyor. İçerisinde yer alan tirozin adlı madde aynı zamanda hızlı bir şekilde düşünebilmenizi ve enerjili olmanızı da destekler.
- Ceviz, ananas, tarçın ve havuç E vitamini deposu. Bu gıdaları da tüketmeye özen göstermelisiniz. Özellikle her gün kahvaltınızda 2 tüm ceviz tüketmelisiniz.
- Yeşil çay ve siyah çay da Alzheimer hastalığının en büyük düşmanı. Yapılan araştırmalarda yeşil çayın daha uzun süreli olarak zihin fonksiyonlarını olumlu etkilediği saptandı.
Polifenol kaynağı olan kakao beyin sağlığı için son derece önemli bir gıda. Özellikle de bitter çikolatalar antioksidan etkiyi arttırtarak beynin yaşlanmasını geciktirmekte. Kişiler günlük işlerini yapmada zorluk çekecek kadar bir unutkanlığa sahip ise unutkanlık tedavisi için uzman bir hekimle görüşmeli. Unutkanlık için hangi doktora gidilir diye merak ediyorsanız öncelikle nöroloji bölümüne gitmeniz gerekiyor. Doktorunuz belirli testler uyguladıktan sonra en uygun tedaviyi uygulayacaktır.
İlginizi Çekebilir;
https://sartlari.com/unutkanliga-iyi-gelen-yiyecekler/
https://sartlari.com/el-titremesi-icin-hangi-doktora-gidilir/
https://sartlari.com/gul-hastaligi-icin-okunacak-dua/
https://sartlari.com/boyun-ve-omuz-agrisi-icin-hangi-bolume-gidilir/