Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınır? -

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınır?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Anasayfa > Genel > Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınır?
25 Mart 2021
659 okunma
Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınır?

Ertesi gün hapının genel olarak mutlaka cinsel ilişki öncesinde değil, cinsel ilişki sonrasında alınması gerektiğini vurgulayabiliriz. Bunun içinde bazı süreler vardır ve bazı hormonal tepkimeler baz alınarak bunun uygulandığını söyleyebiliriz.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınır, Ne Kadar?

Ertesi gün hapı ne zaman alınır; Bayanların gebelik genel olarak hormonal dengeleri düşündüğünde maksimum 72 saat içerisinde doğum kontrol hapının alınması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Yine de bu 72 saatlik süre gelmeden cinsel ilişki sonrasında  en fazla 1 gün içerisinde tüketilmesi de yapılması gereken noktalardan bir tanesi olmaktadır. Böylece daha hızlı bir tepkime gerçekleşerek, hamile kalma durumunun önüne geçilmiş oluyor. Ertesi gün hapının genel olarak kullanım mantığının bu şekilde olduğunu belirtebiliriz. Bu nedenle kısa zamanda kullanılması ve çok fazla bekletilmemesi gerekiyor. Yine de ertesi gün hapının, hamile kalma olasılığını %100 korumadığının da bilinmesi ve bu doğrultuda düşünülmesi gerekiyor.

Ertesi Gün Hapı Gerçekten de Etkili mi?

Ertesi gün hapı ile ilgili toplumumuzda bilinen bazı yanlış algılar ve doğru olmayan kullanımlar mevcut olabiliyor. Bunun nedeni, ertesi gün hapının her bir bayan üzerinde farklı sonuçlar doğurabilmesidir. Bu hap cinsel ilişkide erkek spermin  yumurta ile birleşmesi sonucunda rahim içerisinde bazı etkileşimlerin meydana gelmesini engellemektedir.

  • Rahmin içerisinde yumurtaların aktifleşmesini önler,
  • Bebeğin oluşum sürecinin önüne geçer,
  • Yumurtanın içeriğinin normal işlevini yetine getirmesini engeller

Bunu gibi pek çok etmen, ertesi gün hapının faaliyet kapsamına girmektedir. Bu nedenle de bazı adımların uygun bir şekilde atılması ve ertesi gün hapının doğum kontrolünün sağlanabilmesi için bir araç görülmemesi gerekiyor. Gerçek anlamda düzenli kullanım gibi bir etkinin %100 başarı vermediğini ve hamile kalma olasılığını tam olarak engellemediği de kanıtlanmış bir durumdur. Ertesi gün hapının, hamile kalma durumu %95 ve %98’lik oranlarla hamileliği engellediği araştırmalarca kanıtlanıştır. Fakat gün geçtikçe bu süre %90’ın altına düşmekte ve artık östrojen gibi hormonların tam olarak etkisini de yitirmesine neden olmaktadır. Eğer 1 hafta sonrasında ertesi gün hapı alınırsa tam bir etki görünemediği gibi yumurta rahimle bir bütün olarak, artık bir bayanı anne yapabilir.

Ertesi gün hapı ise yaradığı nasıl anlaşılır?
Hapın işe yarayıp yaramadığını gösteren tek bulgu adetin zamanında gelmesidir. Hapın hemen sonrasında olan kanama ilacın yan etkisi ile oluşabilir. Ama bu lekelenme tarzı kanama da kesin olarak işe yaradığının bir bulgusu değildir.
Ertesi gün hapı 5 gün sonra kullanılır mı?
Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında ne kadar çabuk kullanılırsa, hamileliği engellemede başarı düzeyi o derece artış gösterir. Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrasındaki 5. güne kadar kullanılabilmektedir. İlacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile bağlantılı olmaktadır.
Ertesi gun hapi kesin sonuc verir mi?
Ertesi gün hapı %100 Korur mu? Hayır maalesef mevcut kimyasal korumalar içinde en düşük yüzde ertesi gün hapına aittir. Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi olmayan yada korunma kazaları gerçekleşen cinsel ilişki sonrasında kullanılabilecek bir acil korunma yöntemidir.
Ertesi gün hapı gebeliği kesin önler mi?
Ertesi gün hapı hamileliği önler. Eğer zaten hamileyseniz, ertesi gün hapını aldığınızda tedavi etkili olmaz ve gelişmekte olan bebeği etkilemez. Düşük hapı ise gelişmekte olan bebeğin gelişimini sonlandırır.

İlginizi Çekebilir;

https://sartlari.com/ertesi-gun-hapi-nasil-kullanilir/

https://sartlari.com/iliskiden-sonra-hamile-kalmamak-icin-ne-yapilir/

https://sartlari.com/egzersiz-nabiz-ve-soluk-alip-verme-arasinda-nasil-bir-iliski-vardir/

https://sartlari.com/pasaport-gecerlilik-suresi-sorgulama/

https://sartlari.com/cinsel-organin-sertlesmesi-icin-ne-yapmali/